Wetenschap - 26 oktober 1995
Insekt verdedigt zich tegen uithongering door plant
Insekt verdedigt zich tegen uithongering door plant
Dr M.A. Jongsma, die 24 oktober promoveerde bij prof. dr A. van Kammen en dr W.J. Stiekema, ontdekte dat insekten in reactie op de remmers een overvloed aan nieuwe eiwitsplitsende enzymen aanmaken, waarvan bovendien een substantieel deel ongevoelig is voor de remmers.
Jongsma wil met een nieuwe biotechnologie, ontleend aan de medische wereld, de remmers in de planten zo verbeteren dat ze ook binden aan de ongevoelige eiwitsplitsende insekte-enzymen. Door een plantengen dat codeert voor een remmer op een speciale manier te vermeerderen, ontstaan er miljoenen genen die licht verschillen. Die zijn te koppelen aan DNA van bacterie-virussen. Uiteindelijk moet dit proces in miljoenen virussen opleveren met ieder een andere plantenremmer op de buitenkant. De virussen zijn te selecteren door ze te binden aan eiwitsplitsende enzymen. Het best bindende virus heeft wellicht een gen dat codeert voor een uitstekende remmer. Dat gen kan in een gewas worden ingezet.
Jongsma slaagde er al in een remmer (proteinase inhibitor 2) op het oppervlak van bacterie-virussen te krijgen. Hij zuiverde het gen door het virus te binden aan eiwitsplitsende enzymen van runderen. Jongsma gaat deze techniek verder ontwikkelen bij het CPRO-DLO.