Nieuws - 23 februari 1995

Ingenieur moet nomade zijn

Ingenieur moet nomade zijn

De ingenieur moet net als in de Verenigde Staten en Engeland bereid zijn regelmatig van werkgever te veranderen. Gerichtheid op vaste dienstverbanden moet verleden tijd zijn: De hoger opgeleide moet zich, meer dan de lager opgeleide werkzoekende, mobiel opstellen", stelde de Gelderse gedeputeerde T.R. Doesburg (PvdA) in een verkiezingsbijeenkomst in schouwburg de Junushoff op 20 februari.


De bijeenkomst telde slechts een handvol geinteresseerden waaronder gemeente-ambtenaren uit de sociale dienstverlening en stichting Banenplan. Zij hoorden hoe Doesburg het Wageningse gemeentebestuur terecht wees. Wageningen moet zich nu echt richten op haar economische banden met de regio waaronder Ede. Ook moet ze de potentie van de haven, ooit op kosten van de provincie aangelegd, uitbuiten en kennisintensieve werkgelegenheid stimuleren.

Verzoeken tot steun vanuit het college van bestuur van de Lanbouwuniversiteit, wimpelde Doesburg af. Eerst moet de LU duidelijke voorstellen presenteren, pas daarna kan de provincie inhaken op de teruglopende werkgelegenheid. Doesburg vertelde wel dat de provincie zojuist 120 miljoen gulden aan stimuleringsgeld had toegewezen voor bedrijvigheid in het Gelderse.

Gemeentelijke plannen om zestig ingenieurs met behoud van uitkering te laten werken in het buitenland en in het Midden- en kleinbedrijf kregen ruime bijval. Volgens ir H.J. van 't Klooster van de Koninklijke landbouwkundige vereniging schept elke hoogwaardige baan werk voor lager opgeleiden. 1740 van de 3000 werkloze Wageningers hebben een HBO-WO opleiding.

De beoogde samenwerking tussen arbeidsbureau en gemeentelijke sociale dienstverlening hapert ondertussen, vertelde gemeentevoorlichtster E. Speet. Het arbeidsbureau biedt werkloze ingenieurs wel een programmeercursus Oracle aan, maar vergoedt niet de kosten van tienduizend gulden wegens bezuinigingen. Dus worden deelnemers doorverwezen naar de sociale dienst. Volgens Speet is er even iets misgegaan. Volgens ons kunnen cursisten makkelijk geld lenen bij een bank omdat de cursus een garantie is voor een baan."

Tenslotte meldde ir M.J. Vervoort van Agro Ser, beheerder van het Wageningse verzamelkantoorgebouw Agro-BTC, dat de LU haar ingenieurs beter moet voorbereiden op een toekomst als freelancer of ondernemer. Zo leert, volgens de marktkundige, LT Journaal van deze week dat het aandeel ondernemende ingenieurs zal stijgen van twee tot drie procent nu, tot tien procent over tien jaar.