Nieuws - 23 mei 1996

Ingeborg

Ingeborg

In het weekend werk ik in de thuiszorg in Zaanstad. Dat is voor studenten een ongebruikelijke bijbaan. Eigenlijk moet je daar een diploma voor hebben, maar ik ben er via mijn moeder ingerold toen ze in een weekend twee jaar terug eens heel krap zaten. Mijn moeder werkt al jaren in de thuiszorg.

Thuiszorg is in het weekend vooral ouderen wassen, aankleden, ontbijt maken en 's middags een boterham maken of iets opwarmen. Een echte maaltijd bereiden kan niet meer vanwege bezuinigingen.

Voor de meeste ouderen ben je de enige die in het weekend komt. De zogenaamde mantelzorg, dus zorg door familie, bestaat gewoon niet. Meestal roep ik bij het weggaan: Prettige dag." Niet zelden krijg ik dan als opmerking: Zo prettig is ie niet."

Weinig ouderen hangen de hele dag voor de tv. Meestal luisteren ze radio en veel vrouwen doen wat handwerk. Mensen gaan heel verschillend om met hun ouderdom en kwalen. Als ze nog levenslustig zijn, valt het wel mee met de pijn en proberen ze zoveel mogelijk zelf te doen.

Als ik die bejaarde mensen moet wassen denk ik niet: Oh God, als ik zelf maar niet oud wordt." Het is soms verrassend hoe gaaf mensen er nog uit zien. Bijvoorbeeld een vrouw van in de tachtig die elf kinderen heeft. Ik zou willen dat ik er op die leeftijd nog zo gaaf uitzie. Weer andere vrouwen hebben helemaal geen kinderen gehad en daar hangt alles.

Naast dit weekendwerk, meestal twee keer een halve dag, doe ik door de week een afstudeervak Bedrijfskunde bij een fabriek van Croky-chips in Deventer, samen met een andere studente levensmiddelentechnologie. Dat is drie kwartier heen en terug met de auto. We moeten voor achten klokken; zijn we te laat, dan moeten we de tijd inhalen.

Omdat ik de combinatie van thuiszorg en afstudeervak te veel vond, hebben we om een 36-urige werkweek gevraagd. Die hebben we gekregen, maar dan moeten we wel twee weken langer werken. We krijgen ook een vergoeding voor het werk. Dat is tegenwoordig steeds meer gebruikelijk. Terecht, het gaat immers ten koste van de mogelijkheid die je hebt om bij te verdienen.

Bij Croky houd ik me bezig met kwaliteitszorg. Croky wil voor het eind van het jaar het certificaat ISO-9002 hebben. De problemen zitten vooral in de afstand tussen kwaliteitszorg op papier en hoe mensen daarmee omgaan in de praktijk. Meer kan ik er niet over zeggen. Dat vinden ze bij Croky niet zo leuk, denk ik.