Nieuws - 19 september 1996

Hopmans

Hopmans

Het Agrarisch Dagblad meldt dat fruittelers overstappen van appels naar peren. Waarom doen ze dat?


Je ziet al jaren een lichte verschuiving en die zet kennelijk door. Er zijn in Europa veel te veel appels, waardoor de sector, die zich na de crisis van de jaren zeventig had hersteld, het weer erg moeilijk heeft.

In de jaren zeventig zijn er nogal wat bedrijven gestopt en heeft de sector zelf ook krachtig de sanering ter hand genomen. Ze zijn toen weer opgekrabbeld, maar de laatste jaren gaat het weer erg moeizaam. Dat komt door de overproductie; sommige Zuid-Europese landen hebben het areaal fruit tegen de wind in flink uitgebreid, ondanks die overproductie. Daarbij komt dat de export van fruit uit landen met sterke valuta nauwelijks kan opboksen tegen bijvoorbeeld Zuid-Amerikaanse landen. Appels uit die landen kunnen hier onder de Nederlandse kostprijs worden aangeboden, ondanks de hoge transportkosten.

De technologische voorsprong die Nederland had is zo langzamerhand ingelopen door de andere landen, zodat de kwaliteit van het fruit uit die landen nauwelijks onderdoet voor die van het onze.

Verder is de consument meer exotische fruitsoorten gaan gebruiken en dat is ten koste gegaan van de appel. De prijs van appels ligt dus nogal onder druk. Voor peren geldt dat wat minder, dus het ligt wel voor de hand dat die overstap wordt gemaakt. Het duurt echter tussen de drie en vijf jaar voordat aangeplante peren in productie komen. En al gaan ze langer mee, het overschakelen blijft een diepte-investering die niet iedereen zich kan veroorloven.

Ik denk dat de gouden tijden van veertig jaar geleden voor fruittelers niet terugkomen. Zorgelijk is wel dat nauwelijks wordt geinvesteerd in vernieuwing van appelrassen. Het is allemaal Jona Gold en Elstar wat de klok slaat en de consument raakt een beetje op die smaken uitgekeken. Misschien dat nostalgische rassen daardoor op kleine schaal korte tijd een kansje hebben, maar de kwaliteitseisen zijn wel erg toegenomen.