Nieuws - 8 februari 2018

‘Hij wisselde kleine speeltjes in voor grote’

tekst:
Lieke de Kwant

De verdediging van zijn proefschrift ging goed en nu toert Wenbo Liu met zijn ouders door Nederland. In de trein maakt hij wat tijd vrij om per telefoon uitleg te geven bij zijn opmerkelijke stelling over zijn eigen geslacht. ‘Ja, mannen kunnen kinderachtig zijn. Ik zie het aan mezelf en mijn mannelijke vrienden.’

Wenbo Liu promoveerde op 26 januari op een onderzoek naar de afbraak van farmaceutische stoffen in water met behulp van mangaan of ijzer.

Stelling: Men remain kids throughout their lives.

‘Velen van ons zijn gek van dingen die sterk lijken op het speelgoed waar we vroeger mee speelden. Een van mijn vrienden is bijvoorbeeld een groot fan van auto’s. Hij weet alles over merken, onderdelen en performance. Net al veel jongetjes speelde hij in zijn jeugd met dinky toys. Toen hij opgroeide, heeft hij slecht de kleine speeltjes voor grote ingewisseld.

Veel mannen gaan ook graag op avontuur en ontdekkingstocht. Natuurlijk doen sommige vrouwen dat ook wel, maar zij bekommeren zich vaak toch meer om hun gemeenschap. Mannen besteden soms minder aandacht aan het welzijn van anderen; ze willen graag doen wat ze zelf leuk vinden.

Een van mijn vrienden geeft altijd kleine cadeautjes aan zijn vriendin. Kleine, kinderachtige dingetjes zoals een glimmend steentje dat hij op straat heeft gevonden en in een doosje heeft gestopt. Zijn vriendin klaagt; ze waardeert de inspanning maar vindt de cadeautjes niet nuttig. Toch gaat mijn vriend hier gewoon mee door.

Nog een voorbeeld: mijn vader. Hij houdt van vlees, maar vanwege gezondheidsklachten heeft mijn moeder hem verboden om veel vlees te eten. Bij elke maaltijd klaagt hij over de kleine portie, en bij elke maaltijd vertelt mijn moeder hem dat hij zich gedraagt als een kleine jongen.

En ik? Ik houd van computerspelletjes.

Heel veel! Maar het lukt me om mezelf te beperken tot ongeveer vijf, zes uur spelen per week.’