Nieuws - 14 november 1996

Hautvast

Hautvast

Chronische diarree bij kinderen wordt veroorzaakt door helder appelsap. Daarmee trad onlangs een kinderarts naar buiten. Is dat nieuw?


Nee, dat is niet nieuw. In appelsap zit fructose; sommigen kunnen daar niet tegen en reageren daarop door diarree te krijgen. Heel vervelend natuurlijk, maar niet ernstig. Er zijn tal van allergieen - zo is ook zo'n tien procent van de bevolking overgevoelig voor melk. Die reageert daarop door overmatige gasvorming in de dikke darm. Tien procent van de Nederlandse bevolking bezit die overgevoeligheid en ook dat is tamelijk veel. In de tropen komt het nog veel meer voor. Sommigen ontberen nu eenmaal bepaalde enzymen om bijvoorbeeld melksuikers of fructose af te breken. Dat is niet schokkend.

Wat wellicht wat verwarrend is, is dat geraspte appel of geraspte wortel stoppend werkt. Dat raspen maakt kennelijk bepaalde stoffen vrij die beschermend werken aan de binnenkant van de darm.

Tsja, waarom dit nu ineens grote aandacht op televisie krijgt..? Alles wat het kind doet, staat in de aandacht. Wij hebben dat zelf ooit meegemaakt met een onderzoek naar de effecten van macrobiotische voeding op de ontwikkeling van kinderen. Ongelooflijk wat daar niet allemaal op af kwam.

In dit geval heeft een kinderarts in Den Bosch in de praktijk de gevolgen van heldere appelsap waargenomen en dat tot onderwerp van zijn proefschrift gemaakt. Best interessant, maar niet wereldschokkend. Ik hoop dat het genuanceerd is gebracht, want er is natuurlijk geen enkele reden tot paniek. De boodschap moet gewoon zijn: hou een beetje in de gaten hoe je kinderen reageren op verschillende voedingsmiddelen. De een kan wel tegen appelsap, de ander niet. Dat geldt overigens ook voor volwassenen en niet alleen bij appelsap.

Ik kan me voorstellen dat die boodschap niet echt is overgebracht in zo'n televisie-programma. Voor een promovendus is de aandacht natuurlijk geweldig en wellicht heeft hij het daarom allemaal iets groter voorgesteld dan het is.