Nieuws - 16 november 1995

HOOP schaadt verenigingsleven

HOOP schaadt verenigingsleven

Het Hoger onderwijs- en onderzoeksplan (HOOP 1996) van onze vriend Ritzen is desastreus voor het voortbestaan van de studentenverenigingen. Wij zijn een van de vele groepen die getroffen zullen worden door zijn originele plannetjes, die als vuurpijlen op studenten en aankomend studenten worden afgevuurd. Helaas zijn maar weinig mensen op de hoogte van deze originele plannen en zullen vooral aankomend studenten het slachtoffer worden. Ook deze mensen dromen van een mooie studententijd, maar wat moet hiervan terechtkomen zonder de studentenverenigingen?

De LUW krijgt de mogelijkheid om driejarige studieprogramma's aan te bieden met het recht op drie jaar studiefinanciering. Verder studeren of langer over je studie doen, moet je zelf bekostigen.

De bestuursstructuur zal de nodige veranderingen ondergaan. Het uiteindelijke resultaat zal zijn dat studenten geen inspraak meer zullen hebben over algemene studentenvoorzieningen, zoals de AID-dagen of sportfaciliteiten. Ze mogen dan alleen nog advies geven.

Minister Ritzen wil graag dat het studentenaantal daalt van 180.000 naar 140.000. Om dit te bereiken:

  • kan niemand meer doorstromen van hbo naar wo;
  • kan iemand met een hbo-propaedeuse niet verder studeren aan het wo;
  • Mensen van het vwo of mbo die naar het hbo willen, worden gedwongen om dit in drie in plaats van vier jaar te volbrengen.

    Om slechte studenten zo snel te deleten heeft minister Ritzen het zwaard van Damocles bedacht, een bindend studie-advies. Na drie maanden mag een instelling een besluit nemen aan de hand van studieresultaten of je capabel bent om verder te studeren. Uit het verleden is gebleken dat studenten de eerste maanden erg slecht scoren in de HTR-week.

    Deze maatregelen zullen waarschijnlijk zeer nadelige gevolgen hebben voor de studentenverenigingen. Er zullen minder mensen lid worden, omdat er minder of geen tijd is om naast je studie actief te zijn. Om lid te worden zal het zwaard van Damocles een remmende factor zijn. Lid worden in je tweede jaar heeft geen zin, want dan staat het afstuderen alweer voor de deur. Deze maatregelen zullen niet alleen voor de gezelligheidsverenigingen een strop zijn, maar voor alle verenigingen en studentengroeperingen in Wageningen. Om de leukste studentenstad van Nederland te blijven, moeten wij Wageningen bruisend houden!

    Namens Ceres, Franciscus, SSR en Unitas