Nieuws - 28 september 1995

Grote belangstelling voor Melkert-banen

Grote belangstelling voor Melkert-banen

Een krappe tweehonderd werkzoekende ingenieurs zijn op 25 september naar het IAC gekomen om daar voorgelicht te worden over de Melkert-banen. Veel aanwezigen bleken af en toe werk te hebben, waardoor zij niet voldoen aan de eis van een jaar onafgebroken werkloosheid. Een voorbeeld zijn de werkloze ingenieurs die in de Betuwe fruit plukken.


De Wageningse wethouder P. Spitteler vindt dat de ingenieurs niet gestraft mogen worden. Daarom zal de gemeente zich hard maken voor vrijstellingen bij het ministerie van Sociale zaken. De werkloze ingenieur zou dan maximaal vijftig dagen gewerkt mogen hebben in het jaar voor aanvang van de Melkert-baan.

De Melkert-banen worden in het midden- en kleinbedrijf of in het buitenland opgezet. Een stuurgroep van de gemeente, LUW, DLO, KLV-loopbaancentrum, Kamer van Koophandel, Arbeidsbureau, Wagenings ondernemerscontact en IAC gaat de projecten beoordelen. De werkloze ingenieurs kunnen voorstellen indienen of worden benaderd voor projecten. Op dit moment zijn er twee projecten in het buitenland en hebben vier bedrijven belangstelling getoond.

Met de Melkert-projecten moet innovatieve kennis van LUW en DLO worden overgedragen naar het midden- en kleinbedrijf. Werklozen kunnen relevante werkervaring opdoen en de bedrijven worden als potentiele werkgever bekend. In het buitenland moet het gaan om projecten van Nederlandse bedrijven of instellingen. Uitgesloten zijn projecten waaraan uitsluitend de LUW deelneemt. Hierbij staat het opdoen van eerste werkervaring door de ingenieur voorop. De bedrijven nemen de ingenieurs als gedetacheerde in dienst, via het KLV-loopbaancentrum.

Voor de Melkert-banen komen alleen bijstandstrekkers in aanmerking; mensen met een WW-uitkering krijgen geen toegang. De gemeente adviseert ingenieurs die korter dan een jaar werkloos zijn, zich nu al aan te melden. Het Melkert-project loopt twee jaar en zal zeker 120 ingenieurs aan een jaar werkervaring helpen. In september stonden 1400 ingenieurs langer dan een jaar ingeschreven bij het Wageningse arbeidsbureau.