Nieuws - 27 april 1995

Gist-brocades stoot industriele enzymen af

Gist-brocades stoot industriele enzymen af

Het bedrijf Gist-brocades in Delft verkoopt zijn activiteiten in industriele enzymen aan het Amerikaans biotechnologie-bedrijf Genencor International. Het gaat om enzymen voor was- en schoonmaakmiddelen, zetmeelverwerking en de textiel-, papier- en pulpindustrie. Gist-brocades behoudt de enzymproduktie voor de voedingsmiddelenindustrie (bakkerij- zuivel-, vruchtesappen-, bier- en wijn-ingredienten) en de diervoerders.


Voor de vakgroep Levensmiddelentechnologie verandert er vooralsnog niks. Die enzymen waar wij mee werken vallen erbuiten", reageert levensmiddelentechnoloog prof dr ir A.G.J. Voragen. De levensmiddelentechnologen werken niet aan enzymen die zetmeel verwerken tot zoete stropen; dat gebeurt door het Nederlands instituut voor koolhydratenonderzoek in Groningen. Als Genencor wel voedingsmiddelenenzymen van Gist-brocades had overgenomen was er evenmin veel veranderd, denkt Voragen. De Wageningers werken immers al voor buitenlandse enzymbedrijven, zoals de Zweedse concurrent NOVO-Nordirsk.

In de enzymenhandel gaat wereldwijd 1,1 miljard dollar per jaar om. Volgens Gist-brocades is het een groeiende markt omdat nieuwe enzymtechnieken steeds meer toepassingen mogelijk maken. Eerder had Gist-brocades de enzym-activiteiten voor de drankindustrie van Genencor overgenomen. Door de transacties zijn de monopolie-posities versterkt. Gist-brocades heeft nu samen met het Deense bedrijf Novo zo goed als de hele markt voor voedingsmiddelenenzymen in handen. Genencor deelt straks met Novo de markt voor industriele enzymen.

Een belangrijke reden voor overnames is dat onderzoek en ontwikkeling in deze branche veel geld kost. Alleen bedrijven met voldoende groot marktaandeel kunnen dit betalen. Voragen heeft niet het idee dat door de groeiende monopolies het concurrentieprincipe verdwijnt: De concurrentie tussen de overblijvende grote bedrijven is moordend."