Nieuws - 25 januari 1996

Gelderland boekt economische winst

Gelderland boekt economische winst

De bedrijven in de regio midden-Gelderland van de Kamers van Koophandel in Arnhem en Nijmegen deden het vorig jaar beter dan in 1994.


Omzet, export en werkgelegenheid namen flink toe, vooral bij kleine bedrijven. De investeringen bleven gelijk aan die van 1994, tegen een groei van 4,6 procent bij bedrijven elders in het land. Dit blijkt uit de Enquete regionale bedrijfsontwikkeling 1995.

De goede resultaten volgen op het slechte jaar 1993 en het herstel van 1994. De industrie en dienstverlening ontwikkelen zich het gunstigst, terwijl de detailhandel en agrarische sector het minst scoren. De groei van omzet, export en werkgelegenheid gaat niet gepaard met meer winst. Het percentage bedrijven dat het rendement als voldoende beoordeelt, daalde met enkele procenten.

De deelregio west-Veluwe, waarin Wageningen ligt, heeft in midden-Gelderland het grootste aandeel (zeventig procent) bedrijven met voldoende rendement. De werkgelegenheid is met 2,6 procent sterk gestegen. De omzet steeg met vier procent en de export nam met 6,8 procent toe, terwijl de investeringen met bijna een procent daalden.