Nieuws - 15 juni 1995

Gedeeltelijke sloop Bassecour

Gedeeltelijke sloop Bassecour

Projectontwikkelaar Wilma en de Belgische architect VandenHove hebben deze week een plan gepresenteerd voor de Bassecour in de Herenstraat. Dit behelst de sloop van vrijwel het gehele pand, met uitzondering van de voorgevel en een deel van beide zijgevels. In plaats van het huidige vierkante gebouw zal een U-vormig pand verrijzen, met een opening naar de tuin van het voormalige LUW-hoofdgebouw. Wilma wil in de Bassecour tien woningen en tien maisonnettes bouwen, in plaats van de 33 appartementen waarvan eerder sprake was.

Direct na de zomer hoopt Wilma groen licht krijgen van de gemeenteraad. Voorwaarde is dat het pand van de gemeentelijke monumentenlijst wordt gehaald. Vervolgens duurt de verbouwing nog een jaar. Als met de Bassecour wordt begonnen zal Wilma de rest van het Herenstraatplan, waar nu geen procedures meer lopen, afbouwen.

De monumentencommissie ziet het nieuwe plan als een concessie aan de markt, maar een slimme oplossing om het vierkante karakter van de Bassecour te behouden. B&W zijn enthousiast omdat het plan goede woningen biedt. Maar beide partijen benadrukken dat de Wageningse bevolking zich nog moet uitspreken over het nieuwe ontwerp. De Bassecour heeft als bakermat van de Landbouwuniversiteit voor veel Wageningers een grote emotionele waarde. Vanaf volgende week liggen de plannen ter inzage op het gemeentehuis.