Nieuws - 20 april 1995

Financiering klimaatonderzoek op nippertje gered

Financiering klimaatonderzoek op nippertje gered

Net voor de wereldklimaatconferentie in Berlijn wilde milieuminister M. de Boer onderdelen uit het Nederlands onderzoekprogramma Klimaat (NOP) van 45 miljoen strepen. Mede dankzij de adhesiebetuigingen van andere ministeries - Economische zaken, Onderwijs cultuur en wetenschappen en Landbouw, natuurbeheer en visserij, Verkeer en waterstaat - en van de stuurgroep van het NOP is de onweersbui overgedreven, aldus drs S. Zwerver, secretaris van het NOP en medewerker van het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieuhygiene. We hebben op ingenieuze wijze de eindjes aan elkaar kunnen knopen", zegt hij. Maak ze daar maar gelukkig mee in Wageningen."

Het NOP lag al eerder onder vuur. Eerder dit jaar is twintig miljoen van het totale onderzoeksprogramma afgehaald. Daarnaast is het te besteden geld uitgesmeerd over vijf jaar in plaats van over vier jaar. Minister de Boer wilde het programma uitsmeren over een nog langere periode en een aantal onderdelen laten vervallen. Inhoudelijke redenen, de kwaliteit en noodzaak van klimaatonderzoek, hebben volgens Zwerver geen rol gespeeld. Het NOP is gewoon een van de grootste onderzoeksprogramma's en dat komt al snel ter sprake als bezuinigd moet worden."

Nu kunnen de onderhandelingen over de onderzoeksprojecten verder gaan. Prof. dr L. Hordijk van het Centrum voor Milieu- en Klimaatstudies denkt dat de Lanbouwuniversiteit toch nog flink wat projecten zal binnenhalen.