Nieuws - 24 oktober 1996

Filmnacht

Filmnacht

Projector achter de bar, doek in de hoek

Blote Jan zou zich hebben verbaasd als er hersens zaten in zijn bronzen hoofd. Het plein voor hem staat op een maandagavond in oktober vol fietsen. En die fietsen staan niet voor Troost; de disco voor de Wageningse jeugd is vanavond gesloten. De eigenaars van de fietsen verdringen zich in voormalige hotel De Wereld om een plaatsje in de filmzaal.

Nooit werd de Wageningse filmnacht zo goed bezocht als nu", zegt Krispijn Beek. Hij bemant het filmnacht-crisiscentrum, dat in de keuken van jongerenvereniging Unitas is ingericht. Toch verschilt de opzet van deze filmnacht niet wezenlijk van de vorige zes keer. In vijf zalen wordt drie keer dezelfde film gedraaid. Filmliefhebbers kopen een passe-partout en lopen na de eerste voorstelling naar een andere zaal om de tweede voorstelling van een film te zien. De echte die hards bezoeken drie films, voor het spotprijsje van acht gulden.

Ruim voor achten, als de projectoren voor de eerste keer worden gestart, zijn alle zaaltjes vol. Bij jongerenvereniging Unitas, filmhuis Movie W en studentenverenigingen Ceres, Franciscus en SSR zit een kleine vijfhonderd man naar de vijf verschillende films te kijken. Buiten zwerven naar schatting honderd mensen rond, tevergeefs op zoek naar een film die niet is uitverkocht.

In de eetzaal van Ceres overstemmen rauwe rap en revolverschoten het geratel van de projector. Zo'n honderd bezoekers kijken naar de moorden die gepleegd worden op het witte doek. Tussen de schoten door klinkt af en toe een bijna wanhopig geklop op de deur. Het zijn mensen die proberen of ze nog naar binnen kunnen.

In de kroegruimte van SSR heerst een gezellige drukte. Rond de bar zitten mensen achter een biertje te wachten op de volgende voorstelling. In de eetzaal waar de Disney-klassieker Merlijn de tovenaar draait, is het afgeladen vol. Er zitten mensen op de grond. Anderen kijken uit de meest vreemde hoeken gespannen naar de tekenfilm op het scherm. Een vertederend aahhh klinkt uit zo'n tachtig kelen, als een eekhoornvrouwtje verliefd word op de tot eekhoorn omgetoverde hoofdrolspeler. De tovenaar roept vanuit zijn tekenfilmwereld op tot studie. Kennis en wijsheid geven een mens macht", houdt hij zijn getekende pupil en de zaal vol studenten voor.

Veel mensen zijn in groepjes naar de filmnacht gekomen. Zo ook zes studenten levensmiddelentechnologie die voor de deur van Unitas plannen maken voor de verdere avond. Ze willen niet naar binnen om een biertje te drinken om de teleurstelling te verwerken. Dan word je zo met de neus op de harde feiten gedrukt", zegt een van hen. Het oorspronkelijke plan, met z'n allen naar Zusje, kan niet doorgaan. De zaal van Unitas zat ook voor de tweede voorstelling om tien uur vol met passe-partouthouders.

Ook een groepje leden van korfbalvereniging Debalderin viste achter het net. Ze zitten treurig rond een tafeltje in cafe Loburg. We zijn slachtoffer geworden van het succes", overdrijven de korfballers. Nadat er bij SSR geen plaats meer voor hen bleek, troffen ze ook bij Unitas een volle zaal. Ze wisten niet dat houders van een passe-partout voorrang kregen boven bezoekers die een kaartje wilden kopen. Eigenlijk is het niet slim van ze", rekent Mark. Losse kaartjes kosten vijf gulden, waardoor ze per film meer opbrengen dan de passe-partouts." Het gezelschap laat de avond niet bederven door de tegenslag. Nu moeten we toch maar een video-avond organiseren."

Ondertussen draait in de kelder van Franciscus Shallow Grave. Omdat er deze avond ook een verenigingsfeest staat gepland, was het niet mogelijk een grotere zaal te gebruiken voor de filmnacht. De kleine ruimte is effectief benut. Achter de bar staat de projector, ernaast een lid van de vereniging, herkenbaar aan wit overhemd en vest. In de hoek naast de ingang hangt het doek. Twee meter voor het scherm zit de eerste rij bezoekers op de grond. De beste plaatsen zijn waarschijnlijk voor de mensen op de achterste rij. Die zitten op krukken aan de bar en kijken dus over de andere bezoekers heen.

Voor de laatste voorstelling van The Usual Suspects, bij Movie W, begint al om half twaalf een rij te ontstaan. De ruimte tussen de deur naar boven en de deur naar buiten is snel gevuld met passe-partouthouders die de film hopen te zien. Maar een passe-partout is bij Movie W niet meer voldoende. Alleen de gelukkigen die in het bezit zijn van een reservering kunnen deze avond van het filmhuispuche genieten. Ze slaan elkaar nog de hersens in voor die witte kaartjes," zegt vrijwilliger Andre-Marc van het Wulp geamuseerd, doelend op de reserveringsbewijsjes. Even komt het echt tot een onenigheid, als vijf studenten na een kwartier wachten eindelijk boven aan de trap zijn aangekomen, bij de deur van de filmzaal. Een reserveringsbewijsje hebben ze niet, waardoor de vrijwilliger naast de deur een onneembaar obstakel blijkt. Belachelijk", klinkt een laatste protest.

Dan gaat het licht uit en verruilen de mensen in de zaal het vredige Wageningen, met wachtrijen en witte papiertjes, voor een wrede, gewelddadige wereld van explosies, moorden en raadselen.