Wetenschap

Fewfoods-dieet heeft groot effect op ADHD

Het volgen van een fewfoods-dieet vermindert ADHD-symptomen bij jonge kinderen sterk. Visolie eten en kleurstoffen mijden helpt daarentegen weinig. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research en het ADHD Research Centre in Eindhoven.
Tessa Louwerens

Foto: Shutterstock

In de studie, die op 25 januari is gepubliceerd in PLOS ONE, werden de effecten van drie verschillende dieetaanpassingen op ADHD onderzocht. Er werd gekeken naar de invloed van visolie, kleurstoffen en het fewfoods-dieet, ook wel restricted elimination diet(RED).

In een eerdere studie, die in 2011 in de The Lancet verscheen, bleek het gedrag van kinderen met ADHD sterk te verbeteren door RED. Maar andere studies vonden juist weer het tegenovergestelde. ‘De laatste jaren zijn er diverse reviews verschenen over de invloed van voeding op ADHD’ , vertelt Lidy Pelsser van het ADHD Research Centre. ‘Maar de conclusies waren heel wisselend. Wij wilden weten wat nu precies de impact van voeding op ADHD is.’

Dubbelblind

Het onderzoeksteam nam de resultaten van diverse studies nog eens kritisch onder de loep. Ze baseerden hun conclusies uitsluitend op dubbelblind uitgevoerde studies, waarbij zowel de onderzoekers als de ouders en kinderen niet wisten of ze de echte of de placebo-therapie kregen. Daarnaast werd alleen gekeken naar studies met kinderen bij wie ADHD ook daadwerkelijk was vastgesteld.

De uitkomst was opmerkelijk. De effecten van visolie en een kleurstofvrij dieet, de twee voedingsaanpassingen die nu het meest worden toegepast, bleken gering. Terwijl het fewfoods-dieet juist een groot effect had, hetgeen betekent dat dit een waardevolle bijdrage kan leveren aan de behandeling van ADHD.

Rijst en lam

Bij het fewfoods-dieet wordt ervan uitgegaan dat elk voedingsmiddel in verband kan staan met gedragsproblemen. Het dieet wordt voor ieder kind apart samengesteld maar bestaat in ieder geval uit rijst, lam, kalkoen, groente en fruit, aangevuld met vitamines en mineralen. Dit wordt vijf weken lang gegeven, waarbij wordt gekeken of het gedrag van het kind verbetert. Als dit het geval is, wordt er vervolgens door het toevoegen en weglaten van bepaalde producten onderzocht op welke voedingsmiddelen het kind reageert, zodat deze in de toekomst vermeden kunnen worden.

Het is een streng dieet en het is een intensief proces dat zo anderhalf jaar kan duren.

Ondanks de grote effecten zou Pelsser niet adviseren om het dieet op grote schaal toe te passen. ‘Het is een streng dieet en het is een intensief proces dat zo anderhalf jaar kan duren. Dit vraagt veel motivatie van ouders en kinderen. Bij hele jonge kinderen is het wellicht wat makkelijker, omdat die nog niet zoveel buitenschoolse activiteiten hebben.’

Vervolgonderzoek

Er is nog maar weinig bekend over de onderliggende mechanismes van voeding bij kinderen met ADHD. Wat is bijvoorbeeld de rol van de darm en van darmbacteriën, hoe is het afweersysteem hierbij betrokken, wat gebeurt er in de hersenen en zijn er wellicht bepaalde stoffen te vinden in het bloed of urine? Om dit verder te onderzoeken starten Wageningse onderzoekers deze maand samen met het ADHD Research Centre en de Rotterdamse kinderarts Rob Pereiradeze een grootschalig onderzoek.

Pelsser: ‘Als we beter weten hoe het werkt, wordt de methode hopelijk ook eenvoudiger.’ Kinderen bij wie de ADHD door voeding getriggerd wordt, zouden dan een op maat gemaakt dieet kunnen krijgen of medicijnen die zich specifiek richten op de darmbacteriën.

Lees ook eens:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.