Nieuws - 16 februari 1995

Fax | rome. italie

Fax | rome. italie

Wieneke van der Heide studeerde in 1991 af in de richting Plantenverdedeling. Inmiddels werkt zij bij het Centrum voor plantenveredelings- en reproduktieonderzoek van de Dienst landbouwkundig onderzoek (CPRO-DLO). Onlangs vloog ze voor een weekendje projectoverleg naar Rome.


Vrijdagavond enkele minuten over acht, heet de gezagvoerder ons welkom aan boord van KLM-vlucht 349 naar Rome. Ik ben op weg naar de tweede bijeenkomst van een gezamenlijk project van de genenbank (onderdeel van het CPRO-DLO), het Overseas Development Institute (ODI) in Londen en het International Plant Genetic Resources Institute (IPGRI) in Rome. Doel van het project is het samenstellen van een bibliografie over plantenveredeling door lokale boeren.

Samen met Robert Tripp uit Londen verzamel ik literatuur over hoe boer(inn)en er voor zorgen dat de genetische diversiteit van hun gewassen in stand wordt gehouden. De meeste literatuur gaat over landbouwsystemen in marginale gebieden van ontwikkelingslanden, waar de moderne plantenverdeling nauwelijks invloed heeft gehad. Robert Tripp vat de referenties samen over de sociaal-economische en politieke aspecten van boerenveredeling. Ik neem het meer plantenveredelings-technische gedeelte voor mijn rekening. Naast samenvattingen voorzien we iedere referentie van zoekwoorden op onderwerp, gewas en land.

We vergaderen twee dagen in het kantoor van IPGRI. Behalve Robert en ik, zijn ook de begeleiders van het project en het hoofd van de bibliotheek van IPGRI aanwezig. We bespreken de grote lijnen zoals de planning, de publikatie en de inhoud van de inleidende hoofdstukken. De tweede dag bespreek ik met mijn Londense collega meer in detail de literatuur, die we tot nu toe samengevat hebben. De manier waarop wij de samenvattingen hebben gemaakt verschilt nogal in stijl en lengte, evenals het gebruik van zoekwoorden. Voor de volgende vergadering, begin april, moet alles meer met elkaar in overeenkomst zijn.

Na de tweedaagse bijeenkomst blijf ik nog tien dagen in Rome. In die periode werk ik veel samen met Julia Anne, het hoofd van de bibliotheek. We zoeken in verschillende databases naar nog ontbrekende, relevante literatuur voor de bibliografie. Het is leuk om een kijkje te nemen op een instituut als het IPGRI. Ik praat met verschillende mensen over hun onderzoek en heb bovendien de kans mijn eigen promotie-onderzoek te bespreken.

Rome is een leuke stad om enige tijd in door te brengen. Door hier te werken neem je meer deel aan het dagelijks leven dan een toerist. 's Ochtends loop ik door het hectische verkeer om in een overvolle metro naar het werk te gaan. Tijdens koffietijd drink ik een kop cappuccino, staande aan de bar van een tegenover het instituut gelegen pasticceria. Tijdens de lunch haal ik in dezelfde pasticceria een stuk pizza. De afhaalpizza wordt afgewisseld met pasta en een kopje espresso in een van de vele lunchcafe's. Aan pasta valt niet te ontkomen: de primo plata in het hotel bestaat elke dag uit pasta, gevolgd door een secundo plata bestaande uit een stukje vlees, enkele aardappeltjes en wat groente.

Twee weken lang logeer ik in een luxe, maar gezellig en huiselijk hotel. Het diner wordt om half acht geserveerd. Het zitten aan ronde tafels maakt dat je gemakkelijk een praatje met iemand aanknoopt. Er zijn veel gasten van de FAO, die ook voor langere tijd in Rome zijn. De eerste avond ontmoet ik al twee Wageningers.

Tijdens de weekenden heb ik ruim de tijd om toerist te zijn. Je struikelt hier over de ruines van oude Romeinse tempels. De ene keizer had nog ambitieuzere bouwplannen dan de ander. Overal zijn kleine pleintjes met fonteinen en terrasjes. Natuurlijk blijkt een bezoek aan de Sint Pieter en de Sixtijnse kapel de moeite waard. Het aflopen van de Via Appia Antica, de meer dan 2000 jaar geleden geplaveide weg van Rome naar Capua, is echter een desillusie: de Romeinen vonden het nodig een groot gedeelte van de weg met asfalt vol te storten.

En voor je het weet sta je alweer met je rugzak tussen mannen in driedelig pak met aktetas in te checken op Leonarda Da Vinci airport."