Nieuws - 2 maart 1995

Fax | Praag, Tjsechie

Fax | Praag, Tjsechie

Pauk ter Horst studeerde in 1985 af in de richting Bosbouw. Hij is sinds enkele jaren werkzaam in Praag.


Sinds keizer Frans-Josef staat geheel Midden-Europa vroeg op, zo gaat het verhaal. Vijf uur is heel normaal. Gelukkig is het voor ons meestal twee uur later. Ik breng eerst ons jongste kind naar de speelzaal en ga daarna met de bus en de metro naar mijn werk. Echte Pragers staan zonder zich vast te houden hun krantje te lezen. Bijna-echte Pragers vallen om als de metro onverwacht remt.

Sinds enkele maanden werk ik op het Narodni-plein, zo downtown als maar mogelijk is. Daarvoor metrode ik twee jaar lang iedere dag onder het oude centrum door naar het Tsjechische Instituut voor Natuurbescherming. Uit onvrede over de bureaucratische onmacht aldaar besloot ik, samen met een collega, iets anders te gaan zoeken. We deden er wel nuttig werk, maar er verzandde ons inziens teveel in de bureaucratie. Toen we wat rond gingen kijken, kregen we een handvol aanbiedingen. Wel wat anders dan je in Nederland gewend bent. Uiteindelijk kozen we voor Foresta, een onlangs geprivatiseerd bosbedrijf dat met een hier ongekend elan aan het uitbreiden is. Zo van: Geld nodig en geen bank in de buurt? Dan richten we toch zelf een bank op. Die Foresbank is inmiddels de op zeven na grootste bank van het land. Het is geen toeval dat Foresta is gevestigd in dezelfde uithoek, die Bata - de schoenenkoning en superondernemer - voor de oorlog tot grote bloei had gebracht.

Foresta's afdeling Geografische informatiesystemen wilde een kantoor in Praag opzetten, en dat zijn wij dus geworden. We hebben inmiddels drie medewerkers. Een bijkantoor bemensen leek ons een aardig compromis tussen onafhankelijkheid en backing door een grote onderneming.

De Tsjechische bosbouw is winstgevend, maar vraag niet hoe. Milieuvervuiling is een probleem dat mijns inziens maar in een relatief klein gebied van doorslaggevende invloed is. Maar voor bosbouwers was het een makkelijke manier om de problemen af te schuiven en er nog compensatiegelden voor te vangen ook. Volgens mij lijden de bossen vooral onder het regime van grootschalige vlaktegewijze teelt van fijnspar. Foresta's plannen voor uitkapbeheer - niet alleen beter voor het bos, maar uiteindelijk ook goedkoper - spraken mij dan ook zeer aan.

Gisteren heb ik computerkaartjes gemaakt waaruit moet blijken dat de staatsdienst voor bosinventarisatie - Lesprojekt - nogal sjoemelde met boskaarten: hier een opstandje extra gekapt, daar een kapvlakte niet herbeplant; anders dan op de kaart gemeld. Door boskaarten en satelietbeeldinterpretaties van een gebied in het Reuzengebergte over elkaar heen te leggen, blijkt dat heel aardig.

Vanmiddag laten we de resultaten zien aan een handvol directeuren van het ministerie. Omdat onze inventarisatiemethode goedkoper en nauwkeuriger lijkt dan die van het Lesprojekt, mogen wij een offerte maken. Echter, omdat de directeur van het Lesprojekt er ook bij zit, wordt discreet gezwegen over hun onnauwkeurigheden. Gelukkig willen grote delen van het ministerie van de monopoliepositie van Lesprojekt af. We zullen zien.

Na deze bijeenkomst snel terug naar kantoor. Daar nog wat napraten met de collega's, die voor deze gelegenheid van het hoofdkantoor zijn overgekomen. De nieuwste versie van onze bosbeheersprogramma's over ge-interserved en om half zeven, zjoep, de metro in naar huis."