Nieuws - 27 juni 1996

Fatsoen op Internet

Fatsoen op Internet

Meer dan vijftigduizend hits op Pamela Anderson

Wat mag wel en wat niet op de door de Landbouwuniversiteit aan medewerkers en studenten beschikbaar gestelde Internet-sites? De dames en heren keken elkaar vergenoegd aan, gezeten rondom de vergadertafel in het bestuurscentrum. Ze waren het eens over de nettiquette. Medewerkers en een paar studenten mogen eigen homepages maken op Internet, maar als ze zich niet aan de afspraken houden, grijpt de LUW onverbiddelijk in. Want de universiteit, internationaal bekend als WAU, verbindt haar goede naam en reputatie tenslotte aan alle adressen eindigend op punt-wau punt-nl.

Medewerkers van de universiteit hebben het vermoedelijk een beetje te druk om hun homepages flink aan te kleden, want de meeste vakgroepen blinken uit door brave, op wetenschap gerichte homepages. Een enkele uitzondering drukt op de eigen pagina de rabiaat kwetsende teksten van de band Carnivore integraal af. Nou ja, kwetsend niet fijnzinnig, maar wel degelijk onderdeel en uitingsvorm van een niet geringe groep jongeren. De site is gewipt uit de zoekprogramma's, maar is niet weg. Ergens ter wereld danken fans van Carnivore de WAU voor de geboden diensten.

Het plaatje Grashoppers bij Entomologie deed even paniek uitbreken: WAU als advocaat van ongelimiteerd hashgebruik? Het viel mee, 't was gewoon een woordspeling van een groep onderzoekers in een bijgebouwtje aan de Binnenhaven.

Nee, dan de studenten. Enkele tientallen draaien mee in een experiment van de afdeling I&D en mogen op een eigen plekje homepages bouwen. En studenten, dat weten we allemaal, hebben lak aan conventies, een morbide gevoel voor humor en zijn meesters in het ontduiken van regelgeving.

Wat direct opvalt als de virtuele Haarweg wordt aangeklikt, is de professionele uitstraling van de site. Leuk kleurtje, fraaie luchtfoto en centraal een nieuwsgierig makend en nettiquette-technisch zorgwekkend logootje: Free Speech! Aanklikken dus. This grassroots campaign for online intellectual freedom brought to you by: American civil liberties union, center for democracy & technology, electronic frontier foundation Een uiterst serieuze club dus die in de Verenigde Staten vecht tegen het amendement op de telecommunicatiewet dat onfatsoenlijke uitingen via Internet verbiedt. Het amendement is inmiddels ongrondwettelijk verklaard door een rechtbank, maar de zogenaamde blue ribbon-beweging signaleert nog steeds bedreigingen en geeft op de site een aantal fraaie voorbeelden van wat in het gedrang komt: van afbeeldingen van fresco's van Michelangelo tot voorlichtingssites over geslachtsziekten.

Teruggeklikt naar de virtuele Haarweg, waar een virtuele lift de bezoekers langs de studentenpagina's laat zoeven. Tamelijk onschuldige pagina's met af en toe wat ongein en interessante verwijzingen naar hobby-pagina's elders. Er is ook een prachtige gedetailleerde Chili-pagina, die veel wordt bezocht vanuit Chili. Uiteraard wordt gespot met de voorgeschreven virtuele esthetiek, dus helaas: foto's van de eigenaar van de homepage, foto's van oma, vriendinnen, huisdieren. Akelig bewegende icoontjes en loze pagina's Tikkie braaf, tikkie saai, maar, dat moet gezegd, vaak fraaier vormgegeven dan de officiele WAU-sites.

De statistieken, keurig opgehaald en beschikbaar gemaakt door een Haarwegger, geven een enorme piek. Een plekkie op de Haarweg wordt veel bezocht ja hoor, Baywatch-ster Pamela Anderson in weinig verhullende kledij. Meer dan vijftigduizend bezoekers tot nu toe, wauw. De dames en heren aan de eerder genoemde vergadertafel hadden dit nu juist willen voorkomen met hun nettiquette. Ongetwijfeld zijn de foto's gemaakt door professionele fotografen, maar dat maakt de pin-ups niet minder omstreden. Is zo'n site des universiteits? Wie regelmatig studentenflats bezoekt, zal moeten erkennen dat zo'n site in ieder geval des students is. Wie de pin-up van H&M boven zijn uitsmijter in de kantine voelt branden, moet erkennen dat universitaire beheerders ook geen scrupules kennen, maar dat lost de brandende kwestie van al dan niet vermeend seksisme niet echt op.

Een van de virtuele Haarweggers, Sander Goudswaard, neemt de zaak niet hoog op. We hebben de eigenaar van de site gevraagd wat minder foto's op te nemen, want het verkeer op die site blokkeerde andere gebruikers." Verder zit hij er niet mee. Goudswaard heeft op zijn site een tijdlang een vrijwel onleesbare pagina opgenomen met louter omstreden woorden. Was dat een actie tegen de fatsoenswetgevers? Welnee", zegt hij nu, dat heb ik gedaan om wat aandacht te trekken naar de studenten-site van de LUW."

De afdeling Voorlichting van WAU heeft veiligheidshalve de studentensites geschrapt uit de zoekprogrammatuur. Dus de buitenstaander die wil weten of Pamela te vinden is op de LUW, krijgt nul op het rekest. Ook het relaas van Hans en Wietje, dat ernstig de draak steekt met de zorgen over drugsgebruik, maar desondanks heel vermakelijk is, blijft verborgen.

Er leefde eens een arme houthakker, die Parihuana heette. Hij had een heel bazige vrouw, die Marihuana heette. Ze hadden twee kinderen en die waren Hasj en Wietje gedoped. Wietje speelde met haar Barbituraatjes en Hasj met Stuffie, zijn hondje en zijn kat Morfientje. Marihuana zei: We moeten iets doen, Parihuana snoof eens diep, maar wist niets te zeggen. Ze hadden namelijk niets meer te eten. Marihuana bedacht een boos plan. Ze zouden met z'n vieren een tripje gaan maken in het bos

Toch vermakelijk, zo'n studentensite WAUW.