Wetenschap - 23 mei 1996

Fantasierijk vrouwendispuut

Fantasierijk vrouwendispuut

Auryn

Vanavond ben ik te gast bij Auryn. Het eerste onafhankelijke damesdispuut in Wageningen, maar toch pas zes jaren oud. In de Wageningenwijzer zegt het dispuut te bestaan uit en altijd op zoek te zijn naar fantasievolle en creatieve meiden, die wat tijd en energie hebben om de meest gave en verbazingwekkende aktiviteiten te organiseren en mee te maken." We zullen zien.


Wanneer ik bij het studentenhuis aan de Hoogstraat arriveer zijn Wendy en dispuutsvoorzitter Corine druk bezig een maaltijd te bereiden. Een wok met groentes staat op het vuur. Met Veronique ga ik de overige leden ophalen. Veronique is onlangs toegetreden tot het dertien leden en vier oudleden tellende dispuut. Samen met twee andere meisjes is ze 5 mei ontgroend. Voor het zover was, trok ze een tijdje met de dames op en moest ze een activiteit organiseren. Dat werd een reisje naar Tiel om het fenomeen Jomanda in levende lijve aan het instralen te zien. Nee, niet omdat bepaalde dames iets onder de leden hadden, maar om gewoon eens te kijken hoe dat gaat. De eigenlijke ontgroening van Veronique en lotgenoten bestond uit een aantal mensvriendelijke doch creativiteit eisende opdrachten. Toestemming zien te krijgen om als levende etalagepop in een winkel te mogen staan, hetgeen vlot lukte bij Hij; onsmakelijk roodgekleurde taarten aan de man brengen, wat eveneens succesvol verliep
getuige de vijftig verdiende guldens; twintig mensen en drie muziekinstrumenten optrommelen voor een uitvoering van het Wilhelmus. Dat verliep weliswaar stroef maar ook met deze opdracht slaagde het trio glansrijk.

Auryn werd in 1990 opgericht als vrouwelijke tegenhanger van het louter uit mannen bestaande Vad Fundum, vertelt moeder Esther. Met haar 25 jaar is ze de oudste van de club, omdat ze is afgestudeerd meteen ook oudlid. Vier leden groot was Auryn in den beginne, niet meer dan een doorsnee vriendinnenclubje. Het was handig om jezelf dispuut te noemen," aldus Esther. Want dan gaan er bepaalde deuren voor je open." Welke precies, daarover blijf ik in het ongewisse. Of het moet de blind date met een mannendispuut uit Eindhoven betreffen.

De naam Auryn is afkomstig uit het kinderboek Het oneindige verhaal van Michael Ende. De Auryn-grondleggers begonnen weliswaar net als iedere zichzelf respecterende club met het op een rijtje zetten van namen uit de Griekse mythologie, maar dat vonden ze al snel te standaard. In Het oneindige verhaal

heerst de Kleine Keizerin over Fantasie. Maar met de fantasie vlot het niet zo en bovendien is het keizerinnetje ziek. Daarom wordt het jongetje Atrejoe eropuit gestuurd om een geneesmiddel te zoeken. Hij krijgt als hulpmiddel een medaillon: Auryn. In de statuten staat dat het dispuut is opgericht om het fantasieloze tegen te gaan. Met de woorden van Esther: Niks is te gek. Wij willen creatieve mensen blijven."

Twaalf meiden zijn vanavond komen opdraven, in leeftijd varierend van 18 tot 25. We eten rijst met groente en pindasaus. Er wordt druk gepraat. Een literfles huiswijn gaat open, alsmede enkele pakken jus. We houden van eten en drinken", meldt Esther. De meest frequente activiteiten zijn dan ook lunchen op Unitas (eens per week) en dineren bij iemand thuis (eveneens wekelijks).

Voor de echte, maandelijkse uitstapjes dien ik het fotoboek te bekijken. Een kleine impressie: de Chippendales, Antwerpen,

zeeleeuwen voeren, toeristisch Londen inclusief een voorstelling van Miss Saigon, cart racen, boogschieten, laser gamen, Ladies night in het casino van Nijmegen. Plus een heuse moederdag waarop moeders die zich tevoren angstig afvroegen of Auryn een feministisch clubje was, gerustgesteld werden middels een kwartetspel dat alles over hun dochters onthult. We kregen zelfs bedankkaartjes!"

Het paint ballen op de Wageningse Berg, een zondagochtend enige tijd geleden, bleek eveneens een succes. Met pistooltjes geladen met in vingerverf gedoopte zuignapjes beschoten de dames elkaar temidden van nietsvermoedende honduitlaters. Helaas bleek de verf minder makkelijk uit kleren te wassen dan vooraf werd aangenomen. Thans staat nog op het programma: Ajax kijken, vaderdag en zeilen in de zomer.

Ik vraag of de dames wel eens voor een vrijgezellenpartijtje worden versleten als ze op stap zijn. Dat blijkt inderdaad het geval. Vandaar dat soms een van hen een bordje krijgt omgehangen met de tekst Zij trouwt niet.

Hoewel iedereen in principe lid kan worden - Auryn staat vermeld in WSO-gids en Wageningenwijzer - bestaat het dispuut louter uit studenten van de Landbouwuniversiteit. De enige Diedenoorder blijkt op stage. De leden omschrijven het dispuut bij voorkeur als relaxed en zichzelf als dames die allen ook op andere fronten actief zijn. Zo bevat Auryn enkele regioroeiers, drie ex-CAID'ers, een bestuurslid van Sfinx en een violist. Ja, alles zit erbij. En dat is geen toeval, meent de club, die zich ieder jaar voor de AID promoot middels plakkaten met kreten als Live life to the max en Makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker. Auryn is bepaald geen dispuut waar veel wordt gedebatteerd over de belangrijke zaken des levens. Weliswaar komt alles aan bod - zelfs vriendjes; wat dat betreft zijn we net een meidenclub - maar bij voorkeur niet gestructureerd.

Het toetje wordt opgediend, kwark met slagroom, bitterkoekjes en amaretto. Iedereen kletst met en door elkaar heen. De drie novices, aan het begin van de avond tamelijk stil, komen los. Het ongestructureerde gesprek dwarrelt van een anekdote over een aangeschoten Saskia op een toilet in de Achterhoek via een oudlid dat is gaan werken bij Shell naar de sollicitatiepogingen van Esther. Wendy toont de ring die dispuutleden dragen, een slang voorstellend. Net alsof we ermee getrouwd zijn", grapt iemand. De afwas wacht.