Nieuws - 9 oktober 1997

Er was geen brood meer op de afdeling

Er was geen brood meer op de afdeling

Er was geen brood meer op de afdeling
Gratis ontbijt bij AH
Reeds voor achten verzamelen de eerste hongerigen zich voor de deuren van het Wageningse Albert Heijn-filiaal. Een student van de sportacademie in Arnhem heeft de bus gemist; een klein kwartiertje en twee tropische vruchtenbolletjes later toont hij zich tevreden over de actie van de grootgrutter, die ter introductie van nieuwe broodsoorten drie dagen lang een gratis ontbijt verstrekt. Hij neemt nog maar een bakje koffie. Twee tweedejaars plantentelers zijn op weg naar een practicum bij Agronomie. We hoefden er maar iets eerder voor uit bed te komen. Erg spraakzaam zijn de ontbijters niet zo vroeg op de ochtend
Langzaam stroomt de winkel voller, hoofdzakelijk met studenten. De rij voor de tafel waar Helma Weideman en Saskia van de Weide vrolijk etenswaren uitdelen, groeit. Koffie, thee, melk, jus d'orange en Yakult om de boel mee weg te spoelen is er ook. Weideman: Gisteren waren er een stuk of veertig studenten. Je kan zien dat het nu al een stuk meer bekend is. Als er een van de afdeling is geweest, volgen er meer.
Her en der staan groepjes te ontbijten aan wijntonnetjes met daarop een tafelblad. Waxinelichtjes voor de gezelligheid; de tl is plaatselijk uitgedaan. Vier vrouwen van een regioroeiteam van Argo nuttigen een licht ontbijt. Maximaal twee broodjes per persoon, want er moet straks getraind worden. Een studente op weg naar krachttraining viel onverwacht met haar neus in de boter. Ze moest toch boodschappen doen
De later gearriveerde eetlustigen blijken stukken spraakzamer dan hun voorgangers. Het is kwart voor negen en de eerste moeders met kinderen verschijnen. Een ludieke actie, vinden Gerjan Verhoef en Casper Hoefsloot. De recent afgestudeerden Bodem, water, atmosfeer zijn vandaag van plan een fietstochtje te maken. Helaas heeft Hoefsloot een dubbele afspraak. Ik denk dat ik dan straks maar uit verveling een sollicitatiebrief ga schrijven, aldus Verhoef. Ze staan naar eigen zeggen al aardig wortel te schieten rond hun tonnetje. Beierse puntjes, meergranenbroodjes, tropische vruchtenbolletjes, Yakult, jus en drie bakken koffie heeft Verhoef naar binnen gewerkt. Een prima tijdverdrijf, dit.
Kees Schotten wist niets van het gratis ontbijt. Vandaag gaat hij trouwen; zijn Thaise aanstaande ligt nog lekker in bed. Dus waarom niet effe wat eten? Ik heb nog tijd zat, aldus de bruidegom in spe. Een tafeltje verderop hebben vijf vrouwen afgesproken. Ze wonen allemaal op Asserpark. Er was toch geen brood meer op de afdeling, vertelt een van hen. Haar flatgenoot waardeert het initiatief van de kruidenier. Ik ga morgen weer. Ik heb vanavond toch niet veel te doen.
Dit is een goede reden om op tijd op te staan; kunnen we nog wat doen vanochtend. Diedenoorders Caroline Corssmit en Jacqueline Annema staan met bioprocestechnoloog Jan-Willem Zijffers rond een tonnetje. Ze willen samen een afstudeerproject rond kwaliteitszorg doen, waarvoor gebeld moet worden naar bedrijven. Zijffers heeft straks college. Ik kom hier nooit. Ik heb een Edah-kaart. Corssmit en Annema komen vaker bij AH over de vloer. Lekker op het bankje een kop koffie drinken en mensen kijken.
Ondertussen klinkt onafgebroken uit de mond van Weideman: Eet smakelijk, wat wilt u erbij drinken? Normaal sta ik achter de vleeswaren, maar ik vind dit heel leuk om te doen. Ik krijg veel positieve reacties. Het tropisch vruchtenbolletje is volgens haar zeer populair. Andere bolletjes ook wel, maar de boterhammen veel minder.
Meer scholieren en kinderwagens passeren de tafel met broodjes. Het is bijna half tien. Op de grond ontbijten twee eerstejaars Tropisch landgebruik. Half elf moeten ze op college zijn. Expres eerder opgestaan is het duo dus niet. Gisteren zijn we wel op Unitas geweest maar we hadden het daar om twaalf uur wel weer gezien, vertelt een van hen. We lijken wel twee ouwe lullen.
Het brood is in principe goed, vindt de ander, bezig aan een meergranenpuntje. Goed brood is volgens haar belangrijk. Ik zou nooit zo'n casino-ding van een gulden kopen. Gelukkig heb je wel lekker en toch goedkoop brood.
Gijs Spoor - goedgemutst, bril bijeengehouden met paperclip, PLO-sjaal - heeft afgesproken met compaan Gerald Schut. Samen hebben ze bij de ingang van Droevendaal een aankondiging opgehangen voor een excursie naar Albert Heijn. Schut komt echter niet opdagen. Spoor vindt de broodjes nogal luchtig. Daar kun je er zo tien van op. Hij is dan ook zwaar BD-brood gewend. Omdat het moeilijk is om als armlastige student dure BD-principes hoog in het vaandel te houden, haalt hij normaliter brood van gisteren bij bakker Kardoen in Bennekom. Ook bakken ze zelf brood in de barak. Spoor, die regelmatig een gratis bakje koffie drinkt bij Heijn, vertelt: Ik wilde wel 'ns zien hoe ze zo'n ontbijt organiseren. Ik vind het erg ongezellig. Beetje shoarma-achtig, geen stoeltjes. En waarom is die lamp eigenlijk uit? Zeker voor de sfeer?
Om klokslag tien uur floepen de neonlichten aan en worden de waxinelichtjes uitgeblazen. Druk met ontbijters is het dan al niet meer. Bakker Dik Heintzbergen haalt de omzetcijfers van vandaag erbij: 16 vloerbroden, 192 Beierse puntjes, 400 Sallandse puntjes en 288 vruchtenbolletjes
We hebben de aanvoer ten opzichte van gisteren verdriedubbeld. Dat was dan ook niet goed gepland; het is hier tenslotte een studentenstad. Na drie dagen blijkt een en ander te zijn weggespoeld met 96 liter jus d'orange, 140 lier boerenmelk, zestig liter karnemelk, drie kilo koffie, 850 bekertjes Yakult. Aan beleg is ruim tien kilo kaas, vier kilo ham, dertig potten jam, twaalf potten hazelnootpasta en achttien kuipjes boter opgegaan. Heintzbergen: Als ik student was, ging ik ook hier ontbijten. Het is per slot van rekening gratis.