Nieuws - 7 september 1995

Eiwitten uit erwt en bacterie geschikt als vleesvervanger

Eiwitten uit erwt en bacterie geschikt als vleesvervanger

Eiwitten uit de bacterie Spirulina, uit genetisch gemodificeerde erwt, luzerne, gefermenteerde lupine en de schimmel Fusarium, blijken het meest geschikt als milieuvriendelijke vleesvervangers. Halfprodukten met deze eiwitten, te weten Protex (gehaktachtig), Fibrex (vezelachtig), en Fungopie (gefermenteerd produkt), kunnen als vleesvervangende ingredienten dienen voor pizza's, koekjes en andere lekkernijen. Dat is uitkomst van een jaar lang brainstormen en desk research van de onderzoeksgroep die werkt aan novel protein foods, betaald uit het overheidsprogramma Duurzame Technologische Ontwikkeling.

Het onderzoek is interdisciplinair opgezet. Levensmiddelentechnologen van de LUW bestudeerden de mogelijkheden om eencelligen te exploiteren als eiwitbron, het Instituut voor Agrotechnologisch Onderzoek (ATO-DLO) keek naar planten en TNO naar eencellige planten zoals wieren. Milieukundigen uit Leiden kwamen er met levenscyclusanalyses achter dat de eiwitprodukten tien tot twintig keer milieuvriendelijker zijn dan varkensvlees.

Het Landbouw-economisch Instituut (LEI-DLO) berekende dat de produkten minder werkgelegenheid en nationaal inkomen opleveren dan vlees. En het onderzoeksinstituut Swoka leerde dat de consument smaak, veiligheid en gemak belangrijk vindt en dat hij zijn biefstukje niet wil laten staan. Om die laatste reden is ook gekozen voor vleesvervangers als ingredienten in voedingsmiddelen.

Hoe de onlangs toegekende twee miljoen gulden voor het vervolgonderzoek wordt besteed is nog niet duidelijk. We kijken hiernaar als team", zo licht levensmiddelentechnoloog prof dr W.M.F. Jongen de progressieve aanpak toe. Dat is heel anders dan we nu gewend zijn. Maar tot nu toe werkt het voortreffelijk." Jongen is niet bang dat het bedrijfsleven de produkten niet oppakt. Bedrijfsvertegenwoordigers zijn betrokken geweest bij het hele traject.