Wetenschap - 2 november 1995

Eerste Melkert-baan voor ingenieurs in Assen

Eerste Melkert-baan voor ingenieurs in Assen

De eerste baan voor werkloze LUW-ingenieurs in het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) komt in Assen. Het bedrijf, Weelink-systems, is met kennisadviessystemen actief in de stalinrichting. Binnenkort maakt het bedrijf zijn keuze uit vier voorgedragen ingenieurs.

Het Melkert-project kan in twee jaar tijd ongeveer 120 ingenieurs aan tijdelijk werk helpen; de helft bij het MKB en de andere helft bij Nederlandse bedrijven die in het buitenland opereren. De deelnemende bedrijven betalen per jaar slechts 25 duizend gulden; voor de rest van het salaris wordt het uitkeringsgeld van de werkloze ingenieur ingezet. De bedrijven besparen daarmee ongeveer een halve ton op de normale salariskosten van een academicus. Sinds september hebben honderd werkloze Wageningse ingenieurs zich ingeschreven voor een Melkert-baan. De totale doelgroep omvat 350 ingenieurs die langer dan een jaar werkloos zijn. Er zijn al dertig contracten met bedrijven.

Minister Melkert van sociale zaken was bij de aftrap van het project in Hotel De Wereld aanwezig. Hij beloofde dat ingenieurs die hun werkwilligheid toonden door bijvoorbeeld fruit te plukken in de Betuwe, niet uitgesloten worden van het project. De voorwaarde van een onafgebroken jaar werkloosheid kwam door het fruitplukken in het geding.

Melkert was vol lof over het Wageningse initiatief omdat het van de 57 Melkert-projecten in Nederland het enige is voor academici. Naast het internationale karakter van het project maakt ook de intensieve en brede samenwerking tussen DLO, LUW, gemeente, KLV-Loopbaancentrum en bedrijven Wageningen tot een voorbeeld, aldus de bewindsman.