Wetenschap - 12 februari 1998

Eendenkroos

Eendenkroos

Eendenkroos
Eendenkroos kan vlees als lekkernij vervangen, kopte De Volkskrant maandag. Het Agrarisch Opleidingscentrum in Horst probeert de groente in Nederland te introduceren. De tropische variant, lemna, staat in Thailand op het menu. Eendenkroos bevat veel eiwit en kan daarom dienst doen als vleesvervanger. Maar hoe krijg je mensen zo ver dat ze eendenkroos gaan eten?
Misschien moet je het een andere naam geven. Eendenkroos klinkt niet smakelijk, dat klinkt als afval of onkruid. En wat hebben die eenden ermee te maken?
Veel producten die in de schappen van de supermarkt zijn geintroduceerd, zijn geen succes. Dat heeft te maken met zowel de retailer als de consument. Beiden stellen hun eigen voorwaarden. Voor supermarkten spelen houdbaarheid, omloopsnelheid en de winstmarge een rol. En de verpakking; een onhandige verpakking die veel ruimte inneemt op het schap is niet aantrekkelijk
Je moet op zoek gaan naar marktsegmenten die geinteresseerd zijn in zo'n nieuwe groente. Consumenten die in zijn voor variatie, voor iets nieuws. Hoe je die mensen te pakken krijgt? Nou, bijvoorbeeld op culinaire beurzen. Misschien moet je het introduceren in restaurants, waar consumenten eerder geneigd zijn iets nieuws te proberen. Hoe breder het palet aan toepassingen, hoe aantrekkelijk de introductie van eendenkroos is. Is eendenkroos geschikt om te verwerken in kant-en-klare salades?
Voor de consument speelt uiteraard de smaak een heel belangrijke rol. Smaakt het pittig of juist flauw? Misschien is het ook een product voor het gezondheidssegment. Maar hoe gezond het ook is, als het niet lekker is, heb je een probleem. Belangrijk is ook of het een bewerkelijke groente is. De consument kiest steeds meer voor gemaksvoedsel
De houdbaarheid is wat minder van belang voor de consument die eens een keertje iets nieuws wil proberen. Maar voor een dagelijks, niet exclusief product is een korte houdbaarheid een obstakel
Eendenkroos zou door het hoge eiwitgehalte geschikt zijn als vleesvervanger. Het is bekend dat echte vleeseters niet zo makkelijk hun lapje vlees vervangen. Ze apprecieren de smaak en de sensorische kwaliteit van vlees. Als vleesvervanger lijkt eendenkroos me vooral geschikt voor mensen die minder vlees willen eten en voor vegetariers. Die zijn blij met weer eens een nieuwe vleesvervanger

Re:ageer