Nieuws - 22 juni 1995

Een ton voor robots die fruit plukken

Een ton voor robots die fruit plukken

De vakgroep Agrotechniek en -fysica heeft een ton gekregen om te werken aan een robot die fruit kan plukken. Het geld komt van de landelijke onderzoekschool DISC (Dutch Institute for Systems and Control), die wil dat de Wageningse groep nieuwe theorieen uit de school toepast voor een robot die sneller en preciezer werkt dan de robots die nu bijvoorbeeld in de auto-industrie worden gebruikt.

Met het geld zal de onderzoeksgroep een lichtgewicht robot kopen of laten maken, legt initiatiefnemer dr ir L.G. Van Willigenburg uit. Vervolgens tracht de groep besturingssystemen te ontwerpen op grond van modellen, gebaseerd op de bewegingen van de plukrobot. Later moet er ook een beeldverwerkingssysteem komen die in de kas ziet waar rijpe vruchten zitten en de robot kan aansturen.

Japanners ontwikkelen al fruitrobots, maar die plukken nog tien keer zo langzaam als de mens en zijn erg duur. Van Willigenburg heeft echter goede hoop dat deze plukrobots zijn te verbeteren: Ik heb een eenvoudiger robot voor ogen, die met een mes tomaten van de plant knipt, waarna de vruchten in een slurfje vallen."

De Japanse onderzoekers passen de teelten aan aan de eisen van de robot. Komkommers kweken ze zo dat de vruchten duidelijk zichtbaar uit de planten steken. Van Willigenburg: Door anders te telen kun je de systemen ook eenvoudiger houden. Dan heb ik goede hoop dat ze commercieel aantrekkelijk worden."