Nieuws - 25 januari 1996

Een schitterend ongeluk

Een schitterend ongeluk

In de Volkskrant van zaterdag 20 januari staat een advertentie van de Landbouwuniversiteit volgens het bekende stramien. De kop van een krant of tijdschriftpublikatie dient om de LUW te profileren en daarmee gekwalificeerd personeel te werven. Ook de aarde is een schitterend ongeluk is zo'n kop. Het betreft een artikel over Salle Kroonenberg, hoogleraar Geologie en Bodemkunde. Zijn naam is niet te zien, wel zijn functie. De foto van de publikatie is zo doorgescheurd dat je alleen een stukje oog, een deel van het voorhoofd en het haar kunt zien. Ik vind, in het algemeen, het gebruik van uitspraken en foto's niet correct als de naam van de betrokkene niet is vermeld. In dit specifieke voorbeeld is er meer aan de hand. Iedereen binnen de LUW weet dat deze hoogleraar in het Masterplan wordt wegbezuinigd. Velen vinden dit, gelet op zijn kwaliteiten op vakmatig terrein, niet verstandig. Regelmatig is dit in het afgelopen jaar in het WUB aan de orde geweest. Is het gebruik van
deze publikatie van tevoren met Kroonenberg overlegd? Bij navraag blijkt dat dit niet is gebeurd.

Zo kan een instelling toch niet met haar personeel omgaan? Het roept twee vragen op.

1. Heeft de voorzitter van het college van bestuur, dr ir M.P.M. Vos, verantwoordelijk voor het pr-beleid, een signaal willen afgeven? Bijvoorbeeld dat het Masterplan een schitterend ongeluk is?

2. Is er een communicatiekloof of een strijd gaande tussen de pr-beleidmakers en de financiele beleidmakers? Is deze pr-uiting bijvoorbeeld bedoeld om eens niet de zwakte van de instelling maar juist de kracht te gebruiken? De kracht van de sterke punten van onderwijs en onderzoek en dienstverlening.

De cultuuromslag begint in de derde week van 1996. Ik zie het al voor me: sturen op sterkte.