Nieuws - 27 juni 1996

Ecologisch verantwoorde dansvloer voor Unitas

Ecologisch verantwoorde dansvloer voor Unitas

Het bestuur van Jongerenvereniging Unitas wil de tegels van de dansvloer vervangen door ecologisch verantwoord tropisch hardhout. Unitas heeft daarmee een Nederlandse primeur. Het hout is niet voorzien van het internationale FSC-keurmerk voor ecologisch hardhout, maar kan wel de goedkeuring wegdragen van Milieudefensie. De ledenvergadering van Unitas moet zich maandag nog uitspreken over het voorstel.

Milieudefensie heeft vertrouwen in de bedrijven die betrokken zijn bij het leggen van de vloer. Het hout wordt uit Mexico geimporteerd door de Ecologische Handels Maatschappij, een Wagenings bedrijf dat nauw samenwerkt met de Britse Ecological Trading Company. Dat laatste bedrijf is een van de initiatiefnemers achter het FSC-keurmerk van de Forest Stewardship Council, begin dit jaar opgericht als onafhankelijk keuringsorgaan. De organisatie keurt de keuringsinstanties, die op hun beurt de bosbouwprojecten certificeren. Daarnaast houdt de instantie in de gaten of hout met zo'n keurmerk ook afkomstig is uit de gecertificeerde projecten. Doordat de FSC nog niet zo lang bestaat, is in Nederland nog geen gecertificeerd hout verkrijgbaar.

Het bestuur van Unitas wil de dansvloer vervangen omdat de huidige vloer een bruine kleurstof afgeeft. Bezoekers van de jongerenvereniging zijn de ochtend na de nacht ervoor te herkennen aan de bruine smurrie op hun schoenen. Europees hardhout is geen alternatief omdat het niet hard genoeg is. Daardoor kan zich vuil afzetten in de bovenste laag van het hout en is de vloer niet meer goed schoon te maken.