Nieuws - 14 augustus 1998

De Verenigingen, Vooroordelen

De Verenigingen, Vooroordelen

De Verenigingen, Vooroordelen
Bal of boer, softy of alto
Al een keuze gemaakt uit de Wageningse studentenverenigingen? Het WUB zet de presentaties van de verenigingen op een rij en peilde de meningen. Vooroordelen over de vier Wageningse studentenverenigingen zijn er genoeg. Maar bal of boer, softy of alto, alles is beter dan een suffe flatkroegstudent
Ceres
De oudste studentenvereniging in Wageningen en onderdeel van het studentencorps
 • Kees Roelofsma, nooit lid geweest van een studentenvereniging
  Ceres heeft het imago van de studentenvereniging. Ceres behoort tot het corps en straalt het verenigingsleven uit, zoals verenigingsstudenten dat al sinds jaar en dag leven. Ze brallen veel en je ziet ze altijd in driedelig kostuum op gelegenheden waar dat niet nodig is. Zo heb ik er op de eerste dag van de AID al weer een paar zien lopen. Stuk voor stuk vind ik het aardige lui. Pas als ze in een groep zijn vind ik ze niet leuk. Dan willen ze zich naar elkaar en naar buiten toe profileren en zijn ze niet zichzelf.
 • Willem van Schroot, Ceres-lid
  Ceres is niet alleen voor ballen. Ik vind mezelf geen bal en hoef me zo ook niet te profileren. En er zijn bij ons ook Unitas-leden lid.
 • Menno Maathuis, Ceres-lid
  Iemand die in een ruitjesshirt rondloopt, is hier al snel een bal. Aangezien ik wel eens een ruitjesshirt aanheb, ben ik dus een bal. Maar iemand die hier een bal is, zou dat in Amsterdam of Utrecht nog niet zijn. Eigenlijk zijn het hier in Wageningen allemaal net-niet-ballen.
  KSV
  Van oorsprong een katholieke vereniging
 • Kees Roelofsma, nooit lid geweest van een studentenvereniging
  Je hoort in Wageningen nog wel eens: K.S.Fout. Ze proberen Ceres te imiteren en zo'n sfeertje op te wekken van: doe een jasje en een dasje aan en dan komt het allemaal wel goed. Maar ik ken ook KSV'ers die dat relativeren en zeggen: Die mensen die zo bij ons rondlopen hebben het niet helemaal begrepen.
 • Bas van der Steen, KSV-lid
  Met dat ballerige valt het wel mee. We willen hier wel de student uithangen. Maar het zijn hier niet alleen maar mannen in pakken en vrouwen in lamswollen truitjes. Er zijn ook mensen die juist het boerenimago opzoeken. We hebben hier de wat lompere vrouw en de modepopjes.
 • Paul van Genuchten, Unitas-lid
  Ik woon in huis met drie KSV-leden. Dat zijn geen boeren en geen ballen maar stijlvolle mensen. Ik heb wel 't idee dat het op KSV altijd feest is.
 • Chris Stemerdink, nooit lid geweest van een studentenvereniging
  KSV, dat is een soort Zuid-Nederlandse carnavalsvereniging. Dat bedoel ik niet negatief of zo. Sommige mensen hebben daar behoefte aan.
 • Bas Volkers, KSV-lid
  Je zou een KSV'er kunnen typeren als een Bourgondische levensgenieter met oog voor traditie.
  SSR
  Van oorsprong een gereformeerde vereniging
 • Kees Roelofsma, nooit lid geweest van een studentenvereniging
  SSR is redelijk tam. Van mij mag het wel wat uitgesprokener, wat meer leven in de brouwerij. Op SSR zijn weinig verplichtingen en dat vind ik positief: je hoeft je minder aan te passen aan de menigte en kunt er gewoon jezelf zijn.
 • Anita Dekker, KSV-lid
  Voor mijn gevoel verschillen KSV en SSR heel weinig van elkaar.
 • Nol Witte, SSR-lid
  Bijna geen SSR-lid wordt aangetrokken door KSV. De sfeer op SSR vinden wij 180 graden verschillen van de sfeer op KSV. De mores en de negatieve manier waarop bij KSV eerstejaars behandeld worden, spreken niemand hier aan. We zeiken eerstejaars niet af op een manier waar ze later een slecht gevoel aan over houden. Bijna elk lid hier kijkt positief terug op de verenigingsintroductie.
 • Hans Moes, lid van studentenroeivereniging Argo
  Ik weet niet veel van de vier studentenverenigingen, ik ben zelf wedstrijdroeier en heb nooit AID gelopen. Ik weet dat ze op SSR een theezolder hebben. Dat klinkt sowieso een beetje suf.
 • Paul van Genuchten, Unitas-lid
  Een Unitasser vindt een SSR-lid suf, maar natuurlijk veel leuker dan een suffe flatkroegstudent.
 • Nol Witte, SSR-lid
  Op SSR is het soort leden heel divers. Omdat wij niet een beeld uitgedragen, lijkt SSR soft. We doen hier veel verschillende dingen. Van andere verenigingen krijg je veel kroegverhalen te horen. Zo'n stoer barverhaal is veel makkelijker te verkopen dan een verhaal waarin je zegt: Kijk, ik heb op SSR weer een tof T-shirt gezeefdrukt. Dat slaat niet aan.
  Unitas
  Een afscheiding van Ceres. Tegenwoordig een jongerenvereniging waar iedereen lid van kan worden
 • Chris Stemerdink, nooit lid geweest van een studentenvereniging
  Op Unitas zeggen ze altijd: Alles kan en iedereen is welkom. Maar het blijft een groep en daar moet je wel in passen. Bij Unitas moet je anders zijn.
 • Nol Witte, SSR-lid
  Ik begin er steeds meer van overtuigd te raken dat Unitas een soort Ceres is voor alto's; elitair binnen hun eigen cultuur. Ze zijn trots op hun alto-zijn en zullen er nooit van afstappen. Ik vind het wel positief dat ze een eigen imago hebben en daar ook voor staan.
 • Hans Moes, lid van studentenroeivereniging Argo
  Ik vind het wel gezellig op Unitas. Mensen zijn er wat meer zichzelf. Ze willen wel anders zijn, maar dat is beter dan dat mensen allemaal hetzelfde proberen te zijn. Maar ach, ik weet er niet veel van.
 • Paul van Genuchten, Unitas-lid
  Alternatief associeren mensen vaak met zwart, gothic en punk. Maar bij ons drukt het zich ook uit in nieuwe dansrichtingen; je ziet hier steeds meer sportschoenen en petjes. Ook vind je hier theaterliefhebbers en vast ook wel een paar standaardstudenten; die wonen in studentenflats, gaan naar flatkroegen en in het weekend gaan ze naar huis.