Nieuws - 15 juni 1995

De Januskop van de LUW

De Januskop van de LUW

Vraag je je als student ook wel eens af wat nu eigenlijk het doel is van onderwijs en onderzoek aan de LUW?

Rector Karssen gaf laatst een prachtig voorbeeld van de tweekoppigheid van de LUW tijdens Tricky Chess. Dit was een forumdiscussie georganiseerd door de kritische groepen n.a.v. het congres Agrarian Questions. Hier verkondigde Karssen vol vuur dat er aan de vrije keuze ruimte niet getornd mag worden. Een weekje later vermeldde het WUB dat de LUW het Onderwijsplan 2000 heeft aanvaard, wat o.a. een drastische inperking van de vrije keuze ruimte betekent. Dit is tekenend voor de Januskop van de LUW. Naar buiten toe mooie woorden en beloftes; in praktijk kun je het tegenovergestelde verwachten.

Het is mooi dat de creme de la creme van de tegenbeweging (zie WUB 1 juni, pag 2) tijdens Agrarian Questions drie dagen de kans kreeg agrarische vraagstukken kritisch te bediscussieren. Dit bleef echter wel bijzonder vrijblijvend doordat hier geen consequenties aan verbonden werden voor het onderwijs en onderzoek aan de LUW.

Voorzitter van de forumdiscussie, Niels Roling, wist de aanwezigen er fijntjes aan te herinneren dat dit de oorspronkelijke opzet van het congres was. Deze afdwaling van de aanvankelijke doelstelling werd uitgerekend bijgestuurd door de kritische groepen. Helaas was de verslaglegging van deze forumdiscussie in het WUB minimaal.

Het doel van onderwijs en onderzoek aan de LUW mag dan nog niet bekend zijn. Een ding is nu duidelijk geworden: onderwijs- en onderzoeksbeleid is afhankelijk van welke kop je voor je hebt. Als student mag je je erop verheugen dat je de komende tijd de lelijkste kop van Janus te zien krijgt. Een voordeel: deze is wel de meest geloofwaardige.