Nieuws - 3 juli 1997

Cursus studentenbond in vredestijd

Cursus studentenbond in vredestijd

Cursus studentenbond in vredestijd
Servische studenten op bezoek bij de WSO
Terwijl onder Nederlandse studenten massaal de diagnose demonstratiemoe werd gesteld, trokken hun Servische collega's door de straten van Belgrado. Ruim drie maanden lang trotseerden ze de politie en de ijskoude winter in protest tegen de verkiezingsfraude van de Servische regering. Toch volgen de Servische studenten nu een cursus bij de Wageningse studentenorganisatie WSO over het opzetten van een studentenvakbond
We zijn gewend om in de snelle tijden van het oproer te werken. Hier willen we leren hoe een studentenbond functioneert in vredestijd. Voor Goran Milovanovic, bestuurslid van de officieuze Servische studentenbond, is het eenvoudig. Na de massale protesten van afgelopen winter moet er een normale studentenorganisatie komen. Zijn wensen? Een winkeltje waar studenten boeken kunnen kopen. Bemiddeling voor studentenkamers. Een tijdschrift. Beter onderwijs. En natuurlijk democratie binnen de universiteit.
Milovanovic is een van de tien Servische studenten die op 21 juni in Wageningen arriveerden voor een cursusweek bij de Wageningse studentenorganisatie. Allen zijn lid van de Student Union
Student Union kwam uit de protesten van afgelopen winter tevoorschijn als de grootste onder de officieuze studentenbonden in Belgrado. Hij heeft een afdeling op acht van de 35 faculteiten. De bond onderhoudt goede contacten met een aantal van de faculteitsbesturen. Toch heeft de bond op de universiteit weinig in te brengen. De helft van het universiteitsbestuur is benoemd door de regering. Vernederend, vindt Ivan Lazarevic: De universiteit wordt in feite bestuurd door mensen die hun middelbare school niet hebben afgemaakt.
Bezemkast
Door de goede contacten met het faculteitsbestuur kreeg de Union wel een ruimte met telefoon van de faculteit Scheikunde. Het is weliswaar een voormalig bezemhok, maar toch betekent het een grote stap vooruit voor de bond, die tot nu toe vergaderde in cafes en op studentenkamers. Ivana Franovic: Met een telefoon kun je in kamers gaan bemiddelen. In het hok kunnen we een winkeltje beginnen. Het doel is nu om op elke faculteit een afdeling te stichten. Maar het is moeilijk om mensen te vinden die een afdeling willen opzetten. Het is veel werk en je krijgt er niets voor terug.
Dat is anders dan bij de Student Alliance. Bestuurders van die regeringsorganisatie worden betaald en hebben privileges. Zo staat de verdeling van studentenkamers onder controle van deze Alliance. Officieel zijn alle studenten lid van de bond. Tatjana Grbic: Maar wat moet ik met een bond waar ik niets te zeggen heb. Ik heb niet eens de keuze of ik wel of niet lid wordt.
Grbic is verbolgen over de opstelling van de Alliance tijdens de protesten. De bond stuurde toen een ingezonden brief naar kranten en tv-stations, waarin hij klaagde over het onverantwoordelijke gedrag van de protesterende studenten en docenten aan de universiteit. Volgens de Alliance zou het werkwillige studenten onmogelijk worden gemaakt om nog te studeren. Alle officiele media drukten de brief af en op de tv werd de brief voorgelezen. Grbic: Gelukkig zijn veel radiostations op onze hand. Die hebben een brief voorgelezen waarin wij uitlegden dat studenten wel konden, maar niet wilden studeren als de democratie met voeten werd getreden.
Eilandje
Tijdens de cursusweek in Wageningen krijgen de Serven uitleg over de methoden van de Nederlandse studentenbonden. Tijdens een klein college in het gebouw van de WSO doet Norbert Degenhardt de organisatie van de verschillende Nederlandse studentenbonden uit de doeken. Het verbaast zijn gehoor dat deze eigenlijk alleen op de situatie van studenten zijn gericht. Bij afwezigheid van actiegroepen voor het milieu voert de Student Union ook actie voor het behoud van de natuur op een eilandje tussen de Donau en de Sava
De Serven zijn enthousiast over een workshop van voormalig WSO-bestuurder Philip Haas. Hij legde de methode uit die de WSO gebruikt bij het evalueren van activiteiten. Thuis in Belgrado gaat Lazarevic die zeker toepassen. Om uit te leggen wat de vondst inhoudt, tekent hij een schema, waarin makkelijke en moeilijke activiteiten passen. Makkelijke activiteiten waar studenten veel aan hebben, die noemen ze melkkoeien. Die activiteiten moet je dus meteen opzetten.
Ook de praktische kant van de WSO spreekt de Serven aan. Thuis willen ze ook een adressengids voor studenten en een winkeltje voor leden van de Student Union. De Serven nemen geen blauwdruk voor een geoliede studentenorganisatie mee naar huis. Wel veel enthousiasme. Franovic: We hebben gezien dat het mogelijk is. Het is inspirerend om een studentenbond te zien die echt wat doet voor studenten. Om te zien dat een vorm van democratie binnen de universiteit mogelijk is.
Het enthousiasme is ook overgeslagen op de WSO. Degenhardt: In het begin had ik wel twijfels over de opzet van de cursus. Het lijkt zo triviaal om over je eigen organisatie uitleg te geven. Wat is er nu bijzonder aan de WSO? Maar als je merkt dat zij in zo'n moeilijke situatie toch enthousiast doorgaan, dan neem je automatisch wat van dat vuur over.