Wetenschap - 23 mei 1996

Compensatie niet halen temponorm mogelijk

Compensatie niet halen temponorm mogelijk

De steunpunten studiefinanciering weten van niets, maar de puntenspaarregeling is met ingang van 25 april in werking getreden. Vorig jaar dwong de studentenorganisatie ISO deze regeling bij minister Ritzen af door middel van een kort geding.

De spaarregeling geeft studenten die in een studiejaar tussen de 10 en 21 studiepunten halen en niet voldoen aan de temponorm, de kans om dat met studiepunten uit een volgend jaar goed te maken. Hun beurs over dat studiejaar wordt dan niet omgezet in een lening.

Studenten moeten nu de keuze kunnen maken om dit jaar tot een spaarjaar te maken, of om alsnog minimaal 21 punten te halen. De Studiefinancieringsorganisatie IBG wijst erop dat studenten alleen gebruik kunnen maken van de regeling, als zij in de vier jaar van het curriculum plus een extra jaar de benodigde 168 punten (vier maal 42) hebben behaald. Zij kunnen achteraf beslissen of ene jaar waarin ze de norm niet hebben behaald, als spaarjaar geldt. Het is een regeling met terugwerkende kracht. Daarom is het niet zo erg dat er nog weinig over bekend is", verklaart een woordvoerder.