Nieuws - 2 november 1995

Commissie valideert vijfjarige milieustudie

Commissie valideert vijfjarige milieustudie

Minister Ritzen heeft de studieduur van de LUW-studierichting Milieuhygiene terecht verlengd tot vijf jaar. Dat stelde de landelijke visitatiecommissie Milieukunde, die de opleiding vorige week evalueerde. Een vijfjarige opleiding is een legalisatie van een al bestaande praktijk", stelde commissievoorzitter prof. dr L. Ginjaar.

Volgens Ginjaar moet Milieuhygiene vakgerichte vaardigheden in de studie opnemen, geen beroepsgerichte vaardigheden. Dat laatste is de verantwoordelijkheid van de individuele student. U moet zich niet te sterk laten leiden door het beroepsveld."

Hij constateerde kwaliteitsverschillen in het laatste deel van de studie, als de vakgroepen verantwoordelijk worden voor het onderwijs. Maar ik hoor dat de universiteit hier iets aan wil doen." Ginjaar doelde hierbij op de onderwijsinstituten.

Over de studenten was de commissievoorzitter zeer te spreken. Ze zijn zeer gemotiveerd, open, betrokken bij de studie en constructief-kritisch. Er bestaat een lage drempel tussen docenten en studenten. Een punt van aandacht vormt de opbouw van de staf: overwegend mannen tussen de 40 en 55 jaar."

Wageningen is vierde in een rij van acht milieu-opleidingen die de commissie visiteert. De meeste milieu-opleidingen in Nederland zijn kopstudies, ofwel specialisaties van een disciplinaire studie.