Nieuws - 13 februari 2020

Column: McDonalds

tekst:
Vincent Oostvogels

Millau, Frankrijk, 1999. McDonalds staat op het punt om een vestiging te openen, maar lokale boeren zijn de fastfoodketen voor. Ze parkeren hun trekkers naast het spiksplinternieuwe gebouw, slaan alles aan gort en beginnen hun eigen wijnen en kazen uit te delen. Een protest tegen globalisering, voor goede smaak.

Wageningen, Nederland, 2020. McDonalds heeft nog stééds geen vestiging geopend. Drie jaar geleden was het bijna zover, maar toen stak het gemeentebestuur er een stokje voor. De Wageningse scholieren Roos en Sveva pikken het niet langer en zijn een petitie gestart om de fastfoodketen naar hun stad te halen.

Het was afgelopen zomer twintig jaar geleden, die actie in Millau. Voor NRC aanleiding om de betrokkenen van destijds nog eens te spreken. Hoe is het afgelopen, daar in Frankrijk? Nou, de bewuste McDonalds is met enige vertraging gewoon geopend en bestaat nog steeds. De activistische boeren zijn veroordeeld voor vernieling, al hebben ze het tot op de dag van vandaag zelf liever over ‘demontage’.

Wat voor producten kan Wageningen tegenover die eeuwige Big Mac zetten?

Terug naar Wageningen. Of Roos en Sveva nu wel of niet hun zin krijgen, het zal allemaal wel. Veel interessanter is het om je af te vragen wat voor producten Wageningen tegenover die eeuwige Big Mac kan zetten. Analoog aan die actie in Millau is er natuurlijk wijn van de Wageningse Berg en kaas uit het Binnenveld. Maar ook bier met granen van de Wageningse Eng, vlees uit de uiterwaarden en – zo werd begin februari ontdekt – truffels uit de bossen. Al met al een hele geruststelling.

Vincent Oostvogels (24) zoekt in zijn twee masteropleidingen Forest and Nature Conservation en Animal Sciences het kwetsbare raakvlak op tussen natuurbeheer en voedselproductie.