Nieuws - 1 juni 1995

Chemici willen een topinstituut Chemie en biotechnologie

Chemici willen een topinstituut Chemie en biotechnologie

De Nederlandse vereniging van chemici (KNCV) en de vereniging van chemische industrieen (VNCI), willen een topinstituut Chemie met als onderzoeksgebieden Katalyse, Materialen (polymeren), Biotechnologie en Proceskunde. Met dit standpunt sluiten de verenigingen zich aan bij de wens van Economische zaken, die enkele technologische topinstituten in Nederland wil, vergelijkbaar met het Max Planck instituut in Duitsland.


In het topinstituut moet het onderzoek centraal staan, schrijven de chemici. En het topinstituut moet onafhankelijk opereren van universiteiten, onderzoekscholen en TNO. De overheid moet wel zorgen voor een basisfinanciering. De chemici willen ook echt een nieuw gebouw met uitstekende faciliteiten.

Prof dr ir K. van 't Riet, wetenschappelijk directeur van de voedingsschool VLAG, acht bij een eventueel topinstituut in de landbouwwetenschappen, een eigen gebouw weinig zinvol. Wel kan hij zich een nieuwe organisatorische eenheid voorstellen die de hele keten van zaad tot gezond eindprodukt in zich bergt. Hierin zouden delen van VLAG en Experimentele plantwetenschappen goed passen. Maar, vindt hij, zo'n organisatorische eenheid van onderzoekers die nauw samenwerken met het bedrijfsleven, moet juist wel zijn ingebed in de onderzoekscholen en in de universiteit.