Nieuws - 14 september 1995

Centrale Lijst wil herverdeling personeel

Centrale Lijst wil herverdeling personeel

De vacaturestop die de Landbouwuniversiteit heeft ingesteld voor zeven clusters van vakgroepen, moet leiden tot een daadwerkelijke verdeling van personeel van vakgroepen met overcapaciteit naar vakgroepen die hun zaakjes wel op orde hebben. Dat stelde dr ir I. Rietjens van Centrale Lijst op 11 september tijdens de agendacommissie van de universiteitsraad.

Rietjens meent dat er grenzen zijn aan de solidariteit tussen vakgroepen, als het aankomt op de betaling van de overcapaciteit. Een vakgroep heeft nooit iets te zeggen gehad over het aantal formatieplaatsen bij een andere vakgroep", argumenteerde het raadslid.

Wanneer een vacature bij een vakgroep niet mag worden ingevuld om de overcapaciteit elders te financieren, dan moet in principe ook de overtollige medewerker van plek veranderen, vindt Centrale Lijst. Rietjens: Nu is het nog zo dat we jarenlang meebetalen aan personeel zonder dat die mensen ook ons werk komen doen."

Het college van bestuur ziet de vacaturestop juist als een drukmiddel om medewerkers die niet meer kunnen worden betaald uit het universiteitsbudget, via onderzoeksprojecten te financieren. In het verleden namen vakgroepen voor externe projecten nauwelijks elders overtollig geworden personeel aan. Het probleem is dat de overcapaciteit tot nu toe niet gezamenlijk wordt aangepakt. Nu weigert iedereen het straatje van de buurman schoon te vegen, zonder zich te realiseren dat het een gezamenlijk straatje is", aldus rector prof. dr C.M. Karssen.