Nieuws - 14 mei 1998

Buitenshuis

Buitenshuis

Buitenshuis
  • Nu de eettafel van Veritas in juni sluit, heeft Utrecht nog maar een studentenmensa over: de Kilimanjaro van het Corps. Het aantal eters bij Veritas is de afgelopen jaren gedaald van zeshonderd naar tweehonderd per avond. De langere openingstijden van de Albert Heijn en het groeiend aanbod van goedkope eetcafes hebben de mensa de das omgedaan, denkt Veritas. Een groot deel van de omzet komt van alleenstaanden, ouderen en sociale randgevallen. Daar willen we als eettafel niet ons bestaansrecht aan ontlenen. Vier jaar geleden gingen de mensa's van de verenigingen Unitas en UVSV reeds dicht. (U-blad)
  • Eindhoven is door het Duitse dagblad Der Spiegel uitgeroepen tot de beste technische universiteit van Europa. Het weekblad vroeg duizend hoogleraren naar welke universiteit zij hun kinderen willen sturen en ondervroeg daarna 7400 studenten in Europa over de onderwijsfaciliteiten. In de sector techniek eindigt Delft op de negentiende plaats; Twente werd niet genoemd door de hoogleraren. De Eindhovense studenten moeten erg hard werken, maar ze worden goed begeleid en krijgen een laptop-computer voor een prikkie. Wer sich hier einschreibt, darf mit perfecten Bedingungen rechnen, aldus Der Spiegel. (Cursor)
  • De 250 medewerkers van de Groningse economiefaculteit kregen taart aangeboden, nadat Der Spiegel hen in de ranglijst van Europese economie-opleidingen op de vierde plaats had gezet. Een opmerkelijke score, omdat de Groningers volgens de Nederlandse onderwijsvisitatie tot de middenmoters behoren. De economie-opleidingen in Tilburg en Maastricht, die volgens die visitatie de beste waren, komen niet in het lijstje van Der Spiegel voor. De Groningers gaan de uitslag zeker gebruiken in hun wervingscampagne. (UK)
  • De Universiteit van Amsterdam viel bij het onderzoek van Der Spiegel in de prijzen met haar letterenonderwijs: een tweede plaats na de universiteit in Helsinki. Tevreden? Nee, de 265 medewerkers van de faculteit Geesteswetenschappen hebben een boze brief aan het faculteitsbestuur geschreven, waarin ze een betere communicatie eisen over de hervorming van hun faculteit. Er is met hen gesold, ze zijn bot-hierarchisch behandeld. De decaan is lichtelijk verbaasd, trots en nieuwsgierig naar het onderzoek van Der Spiegel
  • Der Spiegel onderzocht de kwaliteit van de opleidingen in techniek, rechten, economie en letteren. In de totaalscore worden de Nederlandse opleidingen tweede, na de Engelse. Omdat landbouw niet is onderzocht, komt Wageningen niet voor in de ranglijstjes. (Cursor)
  • De Universiteit Maastricht exporteert haar populaire onderwijsaanpak. De Kaderschule in het Zwitserse Lausanne, een instelling voor verpleegkundige beroepsopleidingen, gaat het Maastrichtse curriculum kopen. Maastricht zal het lesmateriaal in het Frans vertalen en de Zwitsers het komend jaar ondersteunen bij de introductie van het probleemgestuurd onderwijs. Eerder vertaalde Maastricht dit curriculum in het Duits, omdat de Kaderschule in Aarau het lespakket kocht. (Observant)
  • Oud-hoogleraar Internationaal management dr Geert Hofstede, die al jaren de economen-top-30 aanvoert, heeft net een nieuw onderzoek af: waarom starten mensen een eigen bedrijf? Opvallend is dat Grieken, Italianen en Spanjaarden vaker een eigen bedrijf starten dan Nederlanders en Amerikanen, die in de middenmoot staan, en Duitsers, die onderaan staan. Men denkt vaak: die Amerikanen zijn zoveel ondernemender als wij. Dat blijkt lelijk tegen te vallen. Het starten van een eigen zaak heeft vaak een negatieve reden, ontdekte Hofstede. Mensen beginnen voor zichzelf uit ontevredenheid over hun samenleving. (Observant)
  • De Leidse bioloog Hans Slabbekoorn heeft een verdacht onderzoekje achter de rug. Een keer ben ik volgens mij achtervolgd door een prive-detective. Hij begluurde mij vanachter een krant in een grote Amerikaanse wagen. Toen ik na de hoek van de straat even wachtte, kwam hij even later in grote vaart de bocht om. Ook heb ik verschillende keren de politie achter mij aangehad. Daar was reden toe, want Slabbekoorn liep in de vroege ochtend met verrekijker en notitieblok door een villawijk in Oegstgeest. Hij bestudeerde echter niet de inventaris van de huizen, zoals de bewoners dachten, maar het gedrag en de zang van de tortelduif. Elke ochtend moeten de mannetjes opnieuw hun territorium optrekken, anders pikt een ander mannetje hun gebied in. (Mare)