Nieuws - 7 mei 1998

Buitenshuis

Buitenshuis

Buitenshuis
  • De Delftse bibliotheek wordt geteisterd door verveelde jongeren die een computer willen bemachtigen om Internet te bezoeken. Wat ze daar af halen? Stapels vol blote vrouwen, ze stellen gewoon hun eigen pornoblaadje samen. De jongeren zijn afkomstig uit de naburige Wippolder (sic). Een jonge computergebruiker: Ik kan je wel zeggen dat er sinds het jeugdhonk is afgefikt, echt niets meer voor ons te doen is. (Delta)
  • De Leidse student is veel linkser dan gedacht. In de meest ballerige studentenstad stemt 24 procent van de studenten PvdA en 19 procent GroenLinks, wijst een enquete van het universiteitsblad Mare uit. De VVD doet het vrij slecht met 15 procent van de stemmen; de liberalen zijn studentonvriendelijk volgens de Leidse studenten. Zelfs op de Debating Society van Minerva krijgen de PvdA'er Rick van der Ploeg en Mohammed Rabae van GroenLinks de meeste bijval. Wim Kok is de beste politicus, gevolgd door Paul Rosenmoller; Frits Bolkestein is even vaak de slechtste als de beste politicus. (Mare)
  • Onder de Nijmeegse studenten is GroenLinks de favoriete partij, blijkt uit een enquete van KU-nieuws. De partij van Paul Rosenmoller krijgt 30 procent van de stemmen van ruim honderd Nijmegenaren. Tweede is de PvdA met 21 procent, derde de VVD met 12 procent. D66, vier jaar geleden de populairste partij in Nijmegen, valt terug naar 5 procent. Ook bij de verkiezing van de beste politicus scoort links goed: Rosenmoller krijgt 30 procent van de stemmen, Kok en Bolkestein volgen met 17 en 14 procent. (KU-Nieuws)
  • In Twente scoort de VVD met 17 procent van de stemmen het beste onder de studenten, voor de PvdA (14 procent) en GroenLinks en D66 (9 procent). Opvallend is dat de vrouwelijke studenten linkser zijn dan de mannen; ze stemmen bijna even vaak GroenLinks als VVD. (UT-Nieuws)
  • De Eindhovense hoogleraar Piet Lemstra piekert er niet over om naar de stembus te lopen. Politici werken aan problemen die er niet zijn. De toekomst van Nederland ligt al jaren vast. Wanneer we het verenigd Europa even vergelijken met een groot hotel, dan is de zonovergoten voortuin Zuid-Europa. Het centrale deel is Duitsland en in de zijvleugels zijn de boekhouding en administratie (Engeland) en het restaurant (Frankrijk) gehuisvest. Aan de achterkant rijden vrachtauto's af en aan om het hotel te voorzien van de noodzakelijke goederen en dat gebied is Nederland. Geen politieke partij die dit kan veranderen. (Cursor)
  • Minister Ritzen heeft het bestuursstatuut van de Vrije Universiteit afgekeurd. Het Amsterdamse college van bestuur is al maanden in discussie met studenten en de Raad van Toezicht over dit statuut, waarin het college de inspraak van studenten wil beperken. Dat kan niet, stelt Ritzen nu; de bestuurswet MUB legt het minimum aan universitaire inspraak vast en hij ziet geen argumenten waarom de Vrije Universiteit daarvan moet afwijken. (Ad Valvas)
  • Het opruimen van gifbelten in Nederland kost al gauw zo'n vijftig miljard gulden, maar is dat nodig? Hydrologen van de Vrije Universiteit denken dat bacterien het gif ter plekke kunnen opruimen. Ze hebben zich het afgelopen jaar een weg gegraven door zes meter vuil, fietsen en koelkasten in de Coupepolder en kwamen tot de verrassende ontdekking dat de concentraties gif binnen de belt ontoelaatbaar hoog zijn, maar onder de belt niet. Microbiologen van de VU hebben nu interessante populaties micro-organismen onder de stort gevonden die het gif in het grondwater te grazen nemen. Een vuilstortplaats is geen tijdbom, aldus de optimistische Amsterdammers, maar een tijdpudding die langzaam in elkaar zakt. (Ad Valvas)
  • De raadsleden van de Groningse betafaculteit moesten tijdens de laatste vergadering goed nadenken wat ze de bijeenkomst daarvoor ook alweer hadden gezegd. De ambtelijk secretaris kon de vorige vergadering niet notuleren wegens ziekte en de faculteit had microfoons en een taperecorder neergezet, maar de opnamekwaliteit was dermate erbarmelijk dat er geen behoorlijk verslag van te maken was. Knap vervelend, want ze hadden het gehad over het beleids- en formatieplan, dat de basis moet vormen voor een ingrijpende reorganisatie. (UK)