Nieuws - 19 maart 1998

Buitenshuis

Buitenshuis

Buitenshuis
  • Delftse studenten hebben met klimtouwen de kegelvormige top van de universiteitsbibliotheek beklad, uit onvrede over de smerige achterkamertjespolitiek van het college van bestuur. Dat wil de studenteninspraak aan banden leggen. De studenten draaien zelf op voor de kosten van de schoonmaak. Een spandoek ophangen zou ik nog kunnen waarderen, stelt de Delftse bibliothecaris. Een spandoek ophangen vind ik al vervelend, zo doet de vastgoeddirecteur er nog een schepje bovenop. De studenten willen zelf de schoonmaak ter hand nemen, maar men reageert niet op ons aanbod. (Delta)
  • De Universiteit Utrecht wil samen met de LUW een brede opleiding voor veterinaire kwaliteitsmanagers en beleidsgerichte epidemiologen opzetten. De aandacht moet verschuiven van de klinische diagnostiek naar een door kosten/baten- en risicoanalyses gestuurde preventieve gezondheidszorg, adviseerde de Nationale Raad voor Landbouwkundig Onderzoek (NRLO) onlangs aan Utrecht. De faculteit Diergeneeskunde is het daarmee eens en wil een gescheiden loting invoeren om de dierendokters van de epidemiologen te scheiden. Ook moet de numerus fixus omhoog. Bij de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees zijn tweehonderd vacatures, stelt de decaan. Onlangs hebben ze veertig buitenlandse dierenartsen moeten aannemen, terwijl wij een numerus fixus hebben. (U-blad)
  • De Universiteit van Amsterdam putte de afgelopen jaren weinig uit het studeerbaarheidsfonds van minister Ritzen en denkt dat dit jaar goed te maken met maar liefst zestig aanvragen, ten bedrage van bijna 25 miljoen gulden. De Amsterdamse studentenraad is het echter niet eens met een groot deel van de aanvragen. Ook dit jaar is weer nauwelijks geluisterd naar de studenten, aldus een lid van de studentenraad. (Folia)
  • Na de Universiteit van Amsterdam wil ook de Twentse universiteit een gezamenlijke propedeuse met een hogeschool starten. Een flexibele propedeuse moet ervoor zorgen dat studenten na een half jaar kunnen kiezen tussen de universiteit en de hogeschool in Enschede. Aankomende eerstejaars mogen niet het gevoel hebben dat ze op een hogeschool of universiteit gaan studeren, maar dat ze aan een traject voor hoger onderwijs beginnen, aldus het hoofd Studentenzaken. De chemisch technologen van de universiteit bieden afgestudeerde hbo-studenten een doorstroomprogramma aan, waarin ze in 2,5 jaar drie titels kunnen halen: MScer, technisch ontwerper of ingenieur. (UT-Nieuws)
  • Rabobank-topman Herman Wijffels heeft een eredoctoraat ontvangen van de Tilburgse universiteit wegens zijn grote maatschappelijke betekenis als inspirerend bestuurder. Tof, vinden de meeste Tilburgers, maar de Utrechtse filosoof Andre Klukhuhn vindt het weer niks. Hij leverde in 1992 zijn doctorsbul in toen Albert Heijn eredoctor in Utrecht werd en stelt nu: Een eredoctoraat hoor je niet te kopen, dat moet je verdienen op basis van wetenschappelijke prestaties. Het is karakteristiek voor deze tijd; alles draait om de sponsors en de vriendjes. Een op de drie hoogleraren is straks een zoutjesprofessor, de wetenschap heeft zichzelf in de uitverkoop gegooid. (Univers)
  • Leiden heft het bureau van de universiteit op, de functie van secretaris van de universiteit verdwijnt. Er komt een groep stafdiensten die direct onder het college van bestuur valt en een groep servicediensten. Dit betekent dat de huidige Leidse bureaumedewerkers bij een staf- of servicedienst terecht komen. De bestuurswet MUB, die uitgaat van integraal management, maakt de aanpassing nodig, aldus het college van bestuur. Eerder hieven de universiteiten in Twente en Wageningen de functie van secretaris op. (Mare)
  • Mr Frans Evers, hoofddirecteur van Natuurmonumenten, wil nieuwe natuur in Nederland om de biodiversiteit op te krikken. Door de wijze van landbouwuitoefening in Nederland is het aantal soorten planten en dieren op een florerend boerenbedrijf aanmerkelijk lager dan in een gemiddeld stadstuintje in Amsterdam. Het klinkt cynisch, maar voor de biodiversiteit zou het beter zijn om op boerenland eengezinswoningen te bouwen met voor- en achtertuinen. (Delta)