Nieuws - 15 januari 1998

Buitenshuis

Buitenshuis

Buitenshuis
  • In navolging van Wageningen moet de Nijmeegse mensa, De Refter, scharrelvlees gaan voorschotelen, meent de studentenvakbond Akku. We hebben met de kok van Unitas gesproken en die is ontzettend enthousiast, meldt een woordvoerder van de Akku. De Unitaskok: Scharrelvlees smaakt veel zachter en je houdt meer vlees over als het is gebraden. Bovendien is een runderlap met een kwartier klaar, zo mals is het vlees. De directeur van de Nijmeegse restauratieve dienst: We hebben het al met de groene slager geprobeerd en die was veel te duur. De Akku: Gelukkig wordt in het beleidsplan van de milieudienst een hoofdstuk opgenomen over het gebruik van biologische producten in De Refter. (KU Nieuws)
  • Bram Peper, die Van Aartsen adviseerde over de integratie van LUW en DLO, blikt met andere coryfeeen terug op vijftig jaar Sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Peper studeerde er van 1957 tot 1965 Sociale geografie en deed landbouweconomie tijdens een stage in Oslo. Zijn eindscriptie ging over Grootte en groei van de Javaanse bevolking in de negentiende eeuw, in het bijzonder de periode 1800-1850. Binnenkort keert Peper terug naar de universiteit, als bijzonder hoogleraar in stadsstudies aan de Erasmus Universiteit. Ik zal zeker niet volledig terugkeren naar de moederschoot van de alma mater. De huidige inrichting van de universiteiten vind ik zelfs lichtelijk walgelijk. Ik blijf van mening dat de universiteit een vrijplaats moet zijn voor bijzondere gekken en eigenwijze mensen. Helaas wordt dat soort types tegenwoordig meestal geweerd. (Folia)
  • Peper werd, net als tijdgenoten als bijvoorbeeld anti-apartheidsstrijder Klaas de Jonge, mede gevormd door professor Wim Wertheim. De negentigjarige ontwikkelingssocioloog, woonachtig in verzorgingsflat Belmonte te Wageningen, blijft de linkse revolutie prediken. Het is mij welbekend dat mijn opvattingen hier niet erg recu zijn. Wertheim werd links in Nederlands Indie in de jaren dertig. Ik heb nooit aanvaard dat blanken knapper zijn dan gekleurden, dat mensen uit de bourgeoisie knapper waren dan arbeiders of boeren en dat mannen knapper waren dan vrouwen. Niemand neemt hem nog serieus, ook vroegere medestanders niet, omdat hij nog steeds achter het beleid van Mao in China staat. Die groep (uit de jaren zestig, red.) heeft de linkse visie niet doordacht en is dus na 1990 heel gemakkelijk weer teruggevallen. Dat begrijp ik volkomen. (Folia)
  • Eindhoven geeft afgestudeerden van de tweejarige ontwerpersopleidingen de titel Master of Technological Design. Eindhoven heeft tien van deze opleidingen, in 1984 tot stand gebracht op initiatief van de Raad van de Centrale Ondernemingsorganisaties (RCO). De industrie wilde betastudenten direct betrekken bij het innovatieproces in het bedrijfsleven. Eindhoven leidt inmiddels driehonderd van deze MTD-studenten per jaar op. Ook de technische universiteiten in Delft en Twente verzorgen tweejarige ontwerpersopleidingen. (Cursor)
  • De Universiteit Maastricht wil extra geld van minister Ritzen. We trekken door onze onderwijskwaliteit veel studenten. Wij zijn dus de moeite waard om in te investeren, stelde collegevoorzitter Karl Dittrich tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Door de groeiende studentenaantallen blijft de onderwijslast groeien en komt de staf steeds minder aan onderzoek toe. (Observant)
  • De nieuwe managerstermen bij de bestuurders van de universiteiten zijn employability en competence management, blijkt uit de nieuwjaarstoespraak van de Twentse vice-voorzitter Frits Schutte. In gewoon Nederlands: personeel moet mobiel en flexibel inzetbaar zijn, en het bestuur wil een goede uitoefening van werkzaamheden honoreren. Naast outplacement is er nu ook inplacement: wetenschappers tussen de 35 en 40 jaar (die nu van contract naar contract rennen) een baan geven. De nieuwe termen komen uit de boekjes over human resource management, waarbij de mens op de werkplek wordt gezien als de kritische succesfactor van de organisatie. (UT Nieuws)