Nieuws - 27 november 1997

Buitenshuis

Buitenshuis

Buitenshuis
  • In aanwezigheid van schaatsheld Johan Olav Koss - in de stad voor een clinic in het universitaire sportcomplex - belegden vijftien Noorse studenten een drankfestijn in Groningen. Het gezellige dineetje liep wat uit de hand: een drankrekening van 1500 gulden, kots- en wijnvlekken op het tapijt en een Noor door een antiek glas-in-lood-raam heengeduwd. De Noren vergoeden de schade. (UK)
  • Het aantal jongeren tussen de zestien en negentien jaar dat bewust kiest voor seksuele onthouding, stijgt. Dat stelt de Leidse pedagoog Janita Ravesloot. Aids is slecht ten dele de oorzaak bij de tien procent jongeren die voor seksuele onthouding kiest. Belangrijker is het feit dat de rollen van jongens en meisjes niet meer vastliggen, meent Ravesloot. Ze moeten over hun eigen wensen en die van hun partner onderhandelen. Dat bespreekbaar maken van grenzen schrikt af en zorgt voor grote onzekerheid. (Mare)
  • De Amsterdamse politicoloog prof. dr Gert Junne wil opleidingen op Internet aanbieden voor studenten uit ontwikkelingslanden. In 1999 moet de MA-opleiding International Political Economy van start gaan, gevolgd door opleidingen voor internationaal recht en internationale communicatie. Via de Network University komt het behalen van een Masterstitel binnen bereik voor studenten die geen geld hebben om een studie in het buitenland te betalen, redeneert Junne. Voor vragen moeten ze 24 uur per dag terecht kunnen bij het Internet Call Centre. Het project kost zeven miljoen gulden. (Folia)
  • Het Montignac-dieet lijkt het goed te doen onder de universitaire bestuurders. Naast LUW-rector Cees Karssen zijn vooral de smulpapen aan de Maastrichtse universiteit ervoor gevallen. Rector Job Cohen (tien kilo afgevallen in vier maanden) vindt het inmiddels mooi en is weer opgehouden, collegelid Hans Philipsen realiseerde vier kilo in vier weken. Maar ik behoor niet tot de mensen die dat vol kunnen houden. Geen van de twee gelooft dat Montignacs theorie klopt, maar het werkt. De Maastrichtse secretaris Jos Gerards gooit roet in het Montignac-eten. Hij vermagerde twintig kilo in een half jaar tijd. Het is heel simpel: minder gegeten, meer beweging. Geen dieet, geen Montignac. Ik geloof niet in dieten. (Observant)
  • Natuurkundestudenten van de Vrije Universiteit lopen paranoide rond, nu ze elk moment vermoord kunnen worden door een studiegenoot. Je durft niet meer alleen naar het practicum te lopen, vertelt een van hen. Vijftig studenten spelen het moordspel Killer, waarbij de studenten elkaar - zonder getuigen - op de schouder moeten tikken onder het uitspreken van Je bent vermoord. Nu er soms studenten rondrennen in de practicalokalen en de donkere opticahokjes levensgevaarlijk zijn, is besloten deze ruimten uit te roepen tot Killer-free-zones. (Ad Valvas)
  • Het studentengeweld onder Twentse voetbalsupporters wordt gevoed door alcohol, drugs en rivaliteit, ontdekte de bestuurskundestudent Irma Duteweerd, die zich onder de harde kern begaf van vak P. Van die groep - mannen van gemiddeld 22 jaar - gebruikt 85 procent alcohol voor de wedstrijd en is 72 procent buiten het stadion in aanraking gekomen met de politie. De toename van het gebruik van XTC en harddrugs lijkt zorgelijk. Overigens bestaat vak P niet louter uit laaggeschoolde jongeren; tachtig procent heeft een middelbare beroepsopleiding of hoger gevolgd. (UT-nieuws)
  • De Tilburgse mensa verhoogt de prijs van de warme maaltijden van 4,90 naar 5,50 gulden. Per 1 januari is er dertig cent bijgekomen, in augustus gebeurt dat opnieuw. De dienst waaronder de mensa valt, kampt met geldtekort, zodat de verhoging onontkoombaar is volgens het college van bestuur. De universiteitsraad moet de verhoging nog goedkeuren. Tilburg is veruit de goedkoopste universiteit bij de mensamaaltijden. Door de verhoging komt Tilburg op het niveau van Leiden, ex aequo de voordeligste. (Univers)
  • De belangstelling van studenten voor de nieuwe bestuursopzet MUB is gering. Op alle universiteiten is de opkomst bij de verkiezingen, eind vorig jaar, lager dan vorige jaren. Ook in Maastricht, waar de studenten nadrukkelijk worden betrokken bij het onderwijsprogramma. De opkomst daalde van veertig naar 22 procent. Opvallend is wel dat twee buitenlandse studenten, een Belg en een Duitse, zitting nemen in de universiteits- en faculteitsraad. (Observant)