Nieuws - 20 november 1997

Buitenshuis

Buitenshuis

Buitenshuis
  • Bij de ontwikkeling van de klapschaats loopt de Vrije Universiteit al jaren voorop. VU-hoogleraar Gerrit Jan van Ingen Schenau ontwikkelde de schaats in 1985. Toch duurde het tot 1994 voordat de schaats werd uitgeprobeerd door professionele rijders. Inmiddels zijn de bewegingswetenschappers bezig de klapschaats verder te perfectioneren. De Nederlandse schaatstop werd vorige maand aan een uitgebreide serie tests onderworpen in Inzell. Met vijf camera's werden alle bewegingen van de schaatsers vastgelegd. De wetenschappers mochten filmen op voorwaarde dat ze de resultaten onmiddellijk doorbrieven aan de schaatsers en ze pas openbaar maken na de Olympische Spelen in Nagano. De concurrentie bekeek het onderzoek dan ook met argusogen. Duitse camera's richtten zich op de VU-onderzoekers en er werd gewroet in hun vuilnisbakken. (Ad Valvas)
  • In Groningen hebben ze genoeg van het surfen en chatten door studenten op de computers van de universiteit. Daarom hebben de studenten nu een eigen Internetcafe gekregen, waar ze onder het genot van een biertje en hardrockmuziek computerspelletjes kunnen doen. De ruimte kost twee ton en bevat 22 computers. (UK)
  • Twente gaat het onderwijs anders aanpakken. Studenten volgen een major (hoofdprogramma) en een minor van 25 studiepunten, waarin de studenten zich kunnen verbreden en beroepsvaardigheden opdoen. Dit onderwijsconcept is komen overwaaien van de Angelsaksische universiteiten. De keuzevrijheid van de studenten blijft intact, zegt het bestuur, maar studenten kunnen minder losse vakken bij elkaar sprokkelen. (UT-Nieuws)
  • Dertien Tilburgse studenten op een tweewekelijkse studiereis in Suriname. Van de coup tegen de regering hebben ze niets gemerkt. In Nederland wordt alles wat in Suriname gebeurt enorm in negatieve zin opgeblazen. Ze zaten in een indianendorp, vanaf de hoofdweg vier uur per busje over een zandweg en dan twee uur per boot. Kom je daar aan, loopt er gelijk een indiaan op je af die zegt: Goedemiddag, ik ben Hans. (Univers)
  • Onze middenklasse-personenauto's kunnen twintig procent zuiniger rijden met de vliegwielhybride-aandrijving die is ontwikkeld op de Eindhovense universiteit. Wetenschappers hebben samen met de ontwikkelingsgroep van Van Doorne's Transmissie een systeem ontwikkeld om de remenergie op te slaan in het vliegwiel en deze energie tijdens het rijden weer te gebruiken. Zeer nuttig in de stad of de file. De technische universiteit doet sinds het begin van de jaren tachtig onderzoek aan dit systeem en er zijn zo'n veertig studenten in dit onderzoek afgestudeerd. (Cursor)
  • De geologen en biologen van de Vrije Universiteit willen hun milieuspecialisaties samenvoegen tot een nieuwe opleiding Milieu-natuurwetenschappen. De opleiding krijgt een eigen propedeuse en vervangt de twee bovenbouwopleidingen. Voordeel voor de milieubiologen is dat ze voortaan vijf in plaats van vier jaar beurs ontvangen. De Amsterdamse scheikundigen, die ook een milieuspecialisatie aanbieden, zijn tegen het plan. (Ad Valvas)
  • Er is een levendige handel in studentenlimo's, de grote Amerikaanse sleeen waarin de studentencorpora zich laten vervoeren. Een verlengde Chevrolet Impala of een Cadillac Fleetwood, die tussen de zeven- en vijftienduizend gulden kosten, wordt meestal na een jaar weer verkocht aan een vereniging elders in Nederland. Dat heeft met trots te maken: de senaat van 1997 wenst een ander gezicht te hebben dan die van 1996. Hoewel de bolides duur zijn - achthonderd gulden belasting per jaar, benzineverbruik een op vijf - is het busje geen alternatief, want onvoldoende stijlvol. (U-blad)
  • Studenten van de Universiteit van Amsterdam zijn vergeten te stemmen voor de studentenraad. Slechts 23 procent bracht zijn stem uit, terwijl bij de universiteitsraad nog 35 procent zijn biljet invulde. Er ging dan ook van alles mis. De stembiljetten bevatten geen handleiding, zodat tweehonderd stemmen ongeldig waren, en de uitslag moest twee weken worden uitgesteld om duizend studenten met een tweede studie alsnog de gelegenheid te geven om twee stemmen uit te brengen. Het college van bestuur betreurt de fouten en spreekt van een experiment. (Folia)