Nieuws - 9 oktober 1997

Buitenshuis

Buitenshuis

Buitenshuis
  • De Groningse advocaat Dirk Boon is in Utrecht aangetreden als hoogleraar Dier en recht. Ik vind dat op dit moment sentimenten een veel te grote rol spelen in de wetgeving. Er is meer aandacht voor honden en katten dan voor mollen en wezels. Boon wil weten of er een natuurlijke norm bestaat voor de omgang tussen mens en dier, bij wijze van spreken genetisch vastgelegd. Ik kan me goed voorstellen dat afschaffing van de jacht een onmogelijke aangelegenheid is. Wij zijn tenslotte van oorsprong jagers en verzamelaars. Je kunt wel alternatieven gaan zoeken. Waarom is de golfsport zo populair? Omdat het niets anders is dan jagen en voedselzoeken. (U-blad)
  • De Leidse universiteit heeft afgelopen jaar voor het eerst negatieve studieadviezen uitgedeeld aan eerstejaars studenten. Eenderde van de studenten kreeg in september het advies te stoppen, omdat ze minder dan 21 studiepunten hadden gehaald. Topscorers waren de rechtenstudenten, van wie bijna de helft een negatief advies kreeg. De reactie uit de faculteit: Rechten is nu eenmaal een studie van trage starters. Het studieadvies was in september nog niet bindend; daar begint de universiteit dit studiejaar mee. (Mare)
  • Dreigt de Universiteit Maastricht om te komen in haar populariteit? Neem de faculteit Economie en bedrijfskunde, die dit jaar 817 eerstejaars binnenhaalde. Vorig jaar hadden we al honderd eerstejaars meer dan verwacht, dit jaar komen we weer hoger uit dan onze prognoses aangeven, stelt een medewerker van het onderwijsbureau. En een bedrijfskundige vindt het natuurlijk leuk om zo populair te zijn, maar heeft de universiteit wel genoeg stages en uitwisselingsprogramma's in de aanbieding en vinden de studenten ook een baan? Het liefste selecteer ik er ieder jaar zo'n 250 tot 300 op hun taalvaardigheid, hun interesse voor het vak en hun kennis van wiskunde en statistiek. (Observant)
  • De Delftse voorzitter van de universiteitsraad, Bert Vooijs, meldde onlangs bij zijn afscheid dat hij jarenlang heeft gelekt naar de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Tussen 1966 en 1976 verstrekte hij dertig informaties over personen bij de TU. Het grootste probleem in die tijd was het communisme. Sommige moties gingen sterk die richting op. Vooijs vertrouwde de BVD niet en dacht dingen te kunnen rechtzetten, want hoeveel mensen heeft de BVD wel niet in het verkeerde daglicht gezet? Mogelijk kon ik erger voorkomen. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij een student die stage liep in Hongarije en die toch werd aangenomen bij Philips. (Delta)
  • De Universiteit Twente biedt aankomende studenten de garantie dat ze bij aanvang van het studiejaar woonruimte hebben. Dit plan, Roomservice genaamd, is feitelijk een pr-stunt, want Enschede kent geen woningnood: de wachtlijst voor kamerzoekers was dit en vorig jaar al in september leeg. De stichting Enschede Studentenstad, waarin ook de gemeente en hogeschool zitten, wilde echter iets van zich laten horen. (UT-Nieuws)
  • Een universiteit die zich afficheert als topsportvriendelijke en zelfs -stimulerende instelling is een absurditeit en de combinatie van het volgen van wetenschappelijk onderwijs met het bedrijven van topsport een onmogelijke, klaagt de Rotterdamse filosoof dr Hugo Verbrugh bij de Erasmus Universiteit. Verbrugh kreeg onlangs het verzoek een oplossing te vinden voor een geneeskundestudent die topvolleybal speelt en daardoor zeven practica moet missen. De filosoof weet dat topsport minimaal zes uur per dag kost en dat topsport gaandeweg automatisch gecombineerd wordt met doping. Hij vindt de topsportpromotie daarom ongerijmd en een gevaar voor de volksgezondheid
  • Ondanks de dode bij het indrinkritueel en de zwaargewonde bij de ontgroening houdt de Groningse corpsvereniging Vindicat de kaken stijf op elkaar. Da's niet goed, menen de Groningse journalisten Hermse en Termeer. Mysterie, product van de traditionele beslotenheid, is kennelijk een bindmiddel voor de vereniging. Maar dat mysterie voedt ook hardnekkige verhalen die in de buitenwereld de ronde doen. En oordelen, zoals dat van emeritus-hoogleraar Hans Wijnberg: Verbijsterend dat een aantal zonen en dochters van degenen die 25 jaar geleden luidkeels riepen om democratie aan de universiteiten, zich nu gedragen als Zuid-Amerikaanse kolonels tegen hun onderdanen - lees: de eerstejaars. (UK)