Nieuws - 29 oktober 1998

Buitenshuis

Buitenshuis

Buitenshuis
  • De Universiteit Utrecht wil haar automatiseringsbedrijf ACCU om niet overdragen aan Cap Gemini. De huidige ACCU-medewerkers komen op basis van de universitaire arbeidsvoorwaarden in dienst van de automatiseringsgigant, die flink zal investeren in scholing. Volgens het Utrechtse college van bestuur bezit ACCU te weinig kwaliteit om zelfstandig te kunnen overleven. Een meerderheid van het ACCU-personeel is tegen de overname. Op korte termijn komt er een aantal informatieve bijeenkomsten over de overname. Mocht daarna nog steeds meer dan de helft van het personeel tegen zijn, dan is Cap Gemini bereid om de deal af te blazen. Een teleurgestelde ACCU-medewerker: Natuurlijk wordt het straks duurder. Ik ben ervan overtuigd dat deze overname de universiteit op termijn miljoenen gaat kosten. (U-blad)
  • Een medewerker van de Utrechtse rechtenfaculteit stond 15 oktober voor de rechter, omdat hij tussen de 150 duizend en 300 duizend gulden van de faculteit in eigen zak heeft gestoken. Het voormalig hoofd van de afdeling Financien, exploitatie en controle leegde de afgelopen drie jaar de kopieerkaartenautomaat en hield een groot deel achter - volgens hem 150 duizend gulden, volgens een accountantsonderzoek drie ton. Het was geen platte hebzucht, want ik had het geld niet nodig, aldus de verdachte. Het heeft ermee te maken dat er niet naar je geluisterd wordt, terwijl je keihard werkt. (U-blad)
  • De Nederlandse chemici behoren niet tot de wereldtop, blijkt uit een citatietelling van het Institute for Scientific Information (ISI) in Philadelphia, dat alle scheikundige publicaties tussen 1981 en 1997 doorspitte. De Nederlanders komen niet voor in de top-100 van meest geciteerde chemici. De Utrechtse hoogleraar G. van Kooten werd met 5288 citaties 129ste op de ranglijst. Hij staat bovenaan op de Nederlandse ranglijst, samengesteld door het Chemisch Weekblad. De enige Wageninger op die lijst, de top-25 van Nederland, is emeritus-hoogleraar Hans Lyklema van Fysische chemie en colloidkunde. Hij bezet de 24ste plaats. (Cursor, Chemisch Weekblad)
  • Studentes die iets willen bijverdienen, kunnen uit de kleren voor de Playboy Miss University-verkiezing. Het enige wat ze moeten doen is een foto opsturen, naakt of in badpak. En laat vooral het gezicht goed uitkomen, zodat ze bij Playboy zeker weten dat ze niet met een plork - prachtig lichaam, ontzettende rotkop - te maken hebben. (Cursor)
  • Nederland wordt overmanaged, meent bedrijfskundehoogleraar Gerrit Broekstra van Universiteit Nijenrode. Op zijn best is de bemoeizucht van managers hinderlijk of overbodig, op z'n slechtst vaak erg frustrerend voor de betrokkenen. Broekstra heeft eens een productieproces gesimuleerd - de ene groep met managers, de andere zonder. Het resultaat was ontluisterend voor de betrokken managers. Het zelforganiserend vermogen van een groep mensen die een opdracht krijgt om een bepaalde complexe taak tot uitvoering te brengen, kan bijzonder groot zijn. Het bleek dat de invloed van de aangestelde, als bekwaam bekend staande managers een desastreuze invloed had op het zelforganiserend vermogen van de groep en uiteindelijk op de resultaten. (De Ingenieur)
  • FAO-directeur Louise Fresco is bezorgd over de wereldwijde bezuinigingen op landbouwuitgaven. Onder druk van de Wereldbank privatiseren veel zuidelijke landen de landbouwinfrastructuur. Dat betekent geen subsidies en minder onderwijs. Ook in Nederland treffen bezuinigingen onderwijs en onderzoek. Dat is onterecht. We kunnen niet alles overlaten aan de markt. Er moet een bepaald niveau van publieke investeringen overblijven, voor landbouwvoorlichting, milieu en cultuur. Want het bedrijfsleven betaalt dat nooit. (Boerderij)
  • De Grameen Bank in Bangladesh, kredietverstrekker voor kleine boeren en oogappel van westerse ontwikkelingsdeskundigen, dreigt failliet te gaan. Door de overstromingen in de afgelopen maanden zijn twintig miljoen Bengalezen dakloos geworden en oogsten en vee verloren gegaan, zodat de helft van de debiteuren de schuld niet meer kan aflossen. Alleen met nieuwe leningen ter waarde van honderd miljoen dollar kunnen de arme klanten weer een inkomstenbron opbouwen, stelt oprichter Muhammed Yunus van Grameen. In 1974 verdeelde hij 27 dollar over veertig arme, door overstromingen getroffen Bengalezen. Hij merkte dat dit bedrag na enkele weken met rente terugkwam. (Onze Wereld)