Nieuws - 22 oktober 1998

Buitenshuis

Buitenshuis

Buitenshuis
  • De studenten van het Utrechtse University College zijn na anderhalve maand studeren al overbelast. Het programma is afgestemd op 55 studie-uren per week, maar ligt gemiddeld vaak boven de zestig uur. Studeren betekent iedere dag van negen tot half zes intensief college krijgen van enthousiaste docenten en 's avonds nog vijf uur huiswerk maken, verklaart studente Marike Broekman. Ik vind studeren echt heel leuk, maar er bestaat zoiets als een overdosis. De studenten hebben een bijna onoverkomelijke achterstand opgelopen en een break week gekregen om de achterstand in te halen. (U-blad)
  • De Groningse onderzoeker Carolina de Weerth is reeds bekend als de weerlegger van de sprongentheorie van haar begeleider Frans Plooij, auteur van het babyboek Oei, ik groei. Maar wat vond ze dan wel? Kinderen maken inderdaad een sprongsgewijze ontwikkeling door, stelt De Weerth in haar proefschrift, maar de groeisprongen zijn veel minder voorspelbaar dan Plooij jonge ouders deed geloven. Ook de wet dat een groeisprong wordt voorafgegaan een periode van regressie bij het kind, met veel huildagen, is niet staande te houden. Kinderen huilen vaak zonder aanleiding. In wetenschappelijke taal: Vanuit een ontwikkelings- en psychobiologisch perspectief gezien is het idee van een strikt-getimed universeel patroon van perioden met karakteristiek babygedrag niet realistisch te noemen. (UK)
  • Wij denken dat de natuur veel beter kan rekenen dan computers, stellen bioloog Herman Spaink en informaticus Grzegorz Rozenberg. De Leidse hoogleraren willen met DNA rekenen en met bacterien wiskundige problemen oplossen. Het principe: de vier bouwstenen van het DNA (A, C, G en T) vormen een kralenring en zoeken altijd hun complement op in de andere ring. Zo ontstaat dubbelstrengs DNA. Dit vermogen tot laddervorming willen de hoogleraren gebruiken bij complexe berekeningen, die met behulp van computers tot algoritmische problemen leiden. De reageerbuis is in feite een grote parallelle machine die alle oplossingen tegelijkertijd test, zegt Rozenberg. Dat is de crux van DNA-computing. (Mare)
  • Een stevige bumper is veilig voor de automobilist, maar fietsers en voetgangers die ermee in aanraking komen, hebben pech. Bij een aanrijding word je op het onderbeen of de knie geraakt, schetst Judy de Graaff. Er treedt een ontzettende piekkracht in je been op, dat hierdoor dubbelvouwt. Je heup komt daarna tegen de rand van de motorkap aan en tenslotte klap je met je hoofd op de motorkap. De Delftse studente Industrieel ontwerpen studeerde af op de knelpunten van de moderne bumper, die nauwelijks indeukt bij een aanvaring. Ruimte tussen de bumper en de auto, zoals bij oude modellen, is beter. Haar meest wilde variant: airbags buiten de auto. Maar hoe zie je het verschil tussen een mens en een paaltje? (Delta)
  • De Delftse studentenbond heeft de universiteit voor de rechter gedaagd. De verplichte studieplanning bij de faculteit Civiele Techniek is in strijd met de wet, betogen de studenten. De verplichte studieplanning is bedoeld om de studievoortgang te vergroten, maar leidt in de praktijk vaak tot het tegendeel, omdat de studenten hun planning gedurende het jaar nauwelijks kunnen aanpassen. In 1978 stelde een rechter dat belemmering van de studievoortgang in strijd is met de onderwijswet. Rector Wakker voelt zich overvallen door de gerechtelijke stap en vindt het zorgelijk dat we op een universiteit zo met elkaar omgaan. (Delta)