Wetenschap - 3 september 1998

Buitenshuis

Buitenshuis

Buitenshuis
  • Eerstejaars die in onderbroek en bh bier bestellen in een restaurant en spelletjes waarbij je bonuspunten kunt verdienen door zoveel mogelijk kledij uit te trekken - zo vieren de Nijmeegse biologen hun introductietijd. Kan niet, meent de Nijmeegse rector: Zulke spelletjes horen niet bij de mores van de introductie. Ook staat het openbare van de spelletjes hem tegen, zoals de studente die op de Grote Markt een ei tussen haar borsten plette. Het publiek kan gekwetst worden door de situatie. (KU Nieuws)
  • De bewuste studente met het ei tussen de borsten zit niet zo met haar optreden: We zijn tenslotte allemaal naakt geboren. En een biologiementor: Ze stellen al die dingen zelf voor, hoor. Wij dringen niets op. Zelf stond ik vorig jaar ook met alleen een sok om m'n piemel te darten. De geschrokken studentendecaan en vertrouwenspersoon van de universiteit - Ik schrik hiervan - weet het echter zeker: Van vrijwilligheid is geen sprake. Een eerstejaars biologie lijkt de decaan gelijk te geven. Op het Valkhof stond iedereen in z'n onderbroek, behalve ik en een ander meisje. Toen dat andere meisje haar broek ook uitdeed, heb ik 't ook maar gedaan. Anders vinden ze je al gauw een zeikerd. De introductiecommissie biologie heeft andere geluiden opgepikt. We hebben zo'n veertig eerstejaars gevraagd om hun mening. Daar kwam uit dat mensen niets hebben gedaan waar ze niet achterstonden. (KU Nieuws)
  • Het aantal eerstejaars studenten in Maastricht is gestegen met vijftien procent, net als vorig jaar. Opmerkelijk is dat het aantal buitenlandse eerstejaars is verdubbeld tot bijna vierhonderd. De groei stelt de universiteit voor problemen, omdat het onderwijsbudget nauwelijks groeit. Als er geen extra geld beschikbaar komt, moet de universiteit ernstig nadenken over een numerus fixus, zegt een onderwijsbestuurder. Ook denkt de universiteit aan extensivering van het onderwijs: minder onderwijsweken per jaar. (Observant)
  • De vakbonden gaan bij de komende cao-onderhandelingen met de universiteiten pleiten voor hogere aio-salarissen. De onderwijsbond CFO wil dat de korting op het aio-salaris, voor het gevolgde onderwijs, zal verdwijnen. Die korting bedraagt veertig procent in het eerste jaar en neemt af tot tien procent in het vierde jaar. De AbvaKabo zet in op een salarisverhoging van tien procent. De universiteiten zijn tegen een algemene verhoging van het salaris. Instellingen hebben de vrijheid om de beloning decentraal aan te passen, als de markt ze daartoe dwingt, stelt de onderhandelaar namens de universiteiten. (UK)
  • Monique de Wilt, studente Industrieel ontwerpen in Delft, werd vierde tijdens de Europese kampioenschappen polsstokhoogspringen en stelde het Nederlandse record scherper tijdens de Gay Games in Amsterdam. Ze traint zes of zeven keer per week. In vier jaar tijd heb ik de stof van drie jaar gedaan, dat lijkt me niet slecht. Ik kan geen bijbaantje nemen, zoals de meeste studenten. Het prijzengeld komt daarom goed van pas. Een kledingsponsor moet nu ook lukken. (Delta)
  • De expeditie van Nijmeegse studenten op Groenland is in zware problemen geraakt door noodweer. Het Nijmeegse team vertrok op 10 augustus voor een zes weken durende expeditie in het noordwesten van Groenland, maar de tocht over de Salisbury-gletsjer aldaar mislukte door een harde storm, natte sneeuw en veel regenval. De studenten moesten in de plaats Qaanaaq blijven, waar zij een sportieve ontmoeting met Qaanaaqse jongeren met grote cijfers verloren. Het tweede deel van de expeditie, die in totaal zes weken moet duren, is aangepast aan de weersomstandigheden. (KU Nieuws)
  • De Universiteit van Amsterdam herdenkt haar begin augustus overleden collegevoorzitter Jankarel Gevers. Hij placht zichzelf president te noemen - een bestuurder van de grote lijnen, geen winkelbeheerder. Vanaf 1988 werkt Gevers aan de corporate identity van de UvA, want het krediet van de universiteiten bij parlementariers en in de publieke opinie is schrikbarend laag. Hij wil af van de procedurele vergrijzing en terug naar de franje van het extra aan de universiteit, van cultuur, kunst en intellectuele uitdaging. Ook de studenten nemen met weemoed afscheid van de machtsbeluste regent Gevers. Gevers had een passie voor het hoger onderwijs en dat lastige, dat recalcitrante sprak me wel aan, schrijft voormalig LSVb-bestuurder Erik van Bruggen. (Folia)