Nieuws - 30 januari 1997

Buitenhuis

Buitenhuis

Buitenhuis
  • Twee biologen van de Vrije Universiteit constateren dat de vakgenoten met een brede basiskennis uitsterven in Nederland. De huidige biologen weten na hun afstuderen helemaal niet zoveel over biologie, stelt emeritus-hoogleraar Joosse. De belangstelling voor organismen is tanende. De veelbelovende jonge hoogleraar Westerhoff reageert: Dan kun je wel zeggen: pak vanavond een boekje en ga die zaken eens bestuderen, maar dat kan niet, want vanavond moet ik een proefschrift van iemand lezen over microbiologie. Joosse: Wat moet je nou met een bioloog die nooit een pens van een koe heeft gezien? Westerhoff: Een pens van een koe, oke. Maar om nou zowel de pens van een koe te bestuderen als de pens van een paard... Joosse: Paarden hebben helemaal geen pens. Daar heb je het nou.
  • Student Scheffers is geschorst door de Groningse kunstacademie Minerva, omdat hij een schilderij maakte van een naakte vrouw die in een van haar tepels knijpt, met op de achtergrond een masturberende man. De laatste leek verdacht veel op een van Scheffers docenten, die zich hevig beledigd voelde. De student wilde duidelijk maken dat je alles over alles en op alle manieren mag schilderen, maar toen hij het schilderij tegen de afspraak met de directie in ophing tijdens een werkbespreking, kon hij inrukken
  • Paniek in Delft: het studierendement in de propedeuse van de vijfjarige studies verslechtert. Haalde vroeger 58 procent van de studenten na twee jaar de proppen, nu is dat nog maar 43 procent. Dat is natuurlijk in strijd met Ritzens beleid om de studenten te laten opschieten, zodat het Delftse college nu de faculteiten vraagt zich te verantwoorden voor de lage slagingspercentages
  • Onderzoekskwaliteit meten is publicaties tellen, waarbij de academische tijdschriften worden ingeschaald van A (top) tot E (onbeduidend). Daar moet verandering in komen, vindt de Brabantse econoom Van Damme, die in onderzoekskwaliteitcommissies zit. Hij wil aan de hand van citaties de kwaliteit van onderzoekers en tijdschriften bepalen, zodat ook de kwaliteit van de tijdschriften constant beoordeeld kan worden. Niet onaardig, vindt zijn collega Talman. Maar het gekke is dat ik van iedereen in mijn vakgroep weet hoe goed hij is. Daarvoor heb ik al die impact-cijfers niet nodig.
  • Het Gronings universiteitsblad voelde vier prestatiekindjes - eerstejaars - aan de tand na zes maanden op de universiteit. Alles gaat een beetje langs me heen, vooral mijn studie, zegt er eentje. Ik heb mijn studie eerst gekozen op basis van beroepsperspectief, maar nu doe ik wat me interesseert. Anders hou je het echt niet vier jaar vol, vertelt de ander. Twee dachten erover om voor 1 februari te stoppen, want dan zouden ze hun lening nog terugkrijgen. Ze gaan toch maar door. Ik klamp me vast aan mensen met discipline. De vierde: Ik wil ook minder drank, minder drugs. De dag begint te ranzig en chaotisch. Dat leidt helemaal nergens toe.
  • Het nieuwe hoofd Bureau Buitenland in Nijmegen, dr Janssen, vindt dat de Nijmeegse universiteit haast moet maken met de internationalisering. Enkele tips: 1) Nu de EU en Ritzen niet langer garant staan voor uitwisselingsbeurzen, moet de universiteit zelf de beurzen verstrekken; 2) Geef studiepunten voor een verplichte taalcursus plus reis in het buitenland; 3) Vergoed de kosten van een vervanger als een docent naar het buitenland wil; 4) Stel een wisselleerstoel in voor een visiting professor. Als de KUN nu niks doet, dreigen we het domme kindje van de klas te worden.
  • De Katholieke Theologische Universiteit (KTU) in Utrecht herbergt allerlei disputen, waaronder twee homodisputen, Sint Sebastiaan en Sappho. Maar de KTU erkent deze homodisputen niet langer, omdat de universiteit erkenning wil uit Rome. Het Vaticaan vindt steun aan homoseksualiteit onacceptabel. Dat scheelt de studenten in de homodisputen twee studiepunten per jaar. Een KTU-bestuurder vindt het desalniettemin geen discriminatie. Een godgeleerde van de Universiteit Utrecht: Ik denk dat de KTU niet anders kan. Het is belabberd, maar als de erkenning van Rome op het spel staat, dan staan in feite de belangen van alle studenten op het spel. De betrokken disputen: Het is een keuze voor erkenning van de paus en tegen ons. Dat is natuurlijk onverteerbaar. Het is jammer dat er niet eens openlijk over deze kwestie gepraat mag worden.