Nieuws - 23 maart 1995

Boktor bedreigt bestuurscentrum

Boktor bedreigt bestuurscentrum

De afdeling Voorlichting van de universiteit krijgt steeds vaker telefoontjes of brieven, tenminste vier per dag, met vragen merkwaardige beestjes, schimmeltjes of vlekjes.


Ook op een scriptie zwetende scholieren kiezen nogal eens de gemakkelijkste weg en vragen om informatiepakketten over wereldvoedselvoorraad, milieuproblemen en broeikaseffect. Soms worden ze doorverwezen, soms weet de voorlichter direct raad en soms schrikken de infozoekers terug voor de kosten van de diagnose van hun zieke geranium; al gauw honderd gulden voor een plant van nog geen tientje.

Voorlichter drs G. van Maanen vond, na een weekje crocusvakantie, een doosje tussen zijn post. Dat zag er niet dringend uit, dus werd het pakketje pas na enkele dagen ontrafeld. Doosje, vulsel, wikkel en glazen potje: leeg. Na enkele dagen hoorde Van Maanen regelmatig onheilspellend geknaag. Muizen, ratten? Zoals een goed wetenschapsvoorlichter en bioloog betaamt ging hij, toen het geluid aanhield, op onderzoek uit. De akoestische signalen wezen op leven in de kabelgoot; de overkapping moest eraan geloven en Van Maanen trof een prachtige gekleurde insektelarve aan van drie a vier centimeter die zich te goed deed aan isolatiemateriaal.

De bioloog in de voorlichter werd wakker en Van Maanen determineerde het beest als larve van de beruchte populierenboktor (Saperda carcharias L.). Berucht, want de larve vreet ongeveer alles wat voor zijn kaken komt en weet met zijn gegraaf en geboor reusachtige populieren te vellen. De voorlichter hield het beestje nog enige dagen op zijn kamer op een dieet van piepschuim, totdat I&D-medewerker Jeroen Kemerink, een boktorrenliefhebber, medelijden kreeg.

De larve verhuisde naar een petri-schaaltje op de PC van Kemerink en kreeg een dieet van papiersnippers. Maar voorkomen moest worden dat het dier het World Wide Web ingopherde en sindsdien slijt de larve zijn dagen bij Kemerink thuis.

Na de vangst van de larve las Van Maanen het begeleidend briefje aandachtig door: Geachte heer, hierbij treft u twee exemplaren aan van de rupsen die.... Twee exemplaren!