Nieuws - 16 maart 1995

Boeren bestormen Van Aartsen

Boeren bestormen Van Aartsen

Een bijeenkomst op 11 maart met landbouwminister Jozias van Aartsen werd verstoord door actievoerende boeren uit het rivierengebied. De boeren eisten honderd procent schade vergoeding. De minister kon hen niet meer toezeggen dan een totale vergoeding voor evacuatie, 65 procent voor vervolgschade en aanvullende middelen voor noodlijdende boeren die als gevolg van de schade failliet dreigen te gaan.


Na een confrontatie van pakweg een half uur, waarin de minister de boeren niet tevreden kon stellen, werd Van Aartsen door de politie de zaal uit geleid. Hierbij kon niet voorkomen worden dat woedende boeren de minister bestormden.

Opvallend was de slechte voorbereiding. Slechts een handjevol agenten moest de vierhonderd boeren weren. De organisatoren van het Wagenings Landbouwdebat wisten wel van een mogelijke demonstratie en hadden naar eigen zeggen politie en ministerie van Landbouw, natuurbeheer en visserij ingelicht. Voorlichter Hans Blom van LNV vertelt contact te hebben opgenomen met het ministerie van Binnenlandse Zaken over mogelijke ordeverstoringen

De Wageningse politie was hier volgens een voorlichter niet van op de hoogte gebracht: We wisten dat de minister zou komen, maar van een groot aantal demonstrerende boeren was ons niets bekend. In de haast konden we tien tot twaalf man politie optrommelen. En in overleg met de burgemeester besloten we uiteindelijk de minister af te voeren. Er bestond een grote kans dat de boeren onrustiger zouden worden, want ze kregen niet te horen wat ze wilden. In mijn ogen had de minister iets tactvoller op kunnen treden".