Nieuws - 12 oktober 1995

Bijna helft studenten vrijt zonder condoom

Bijna helft studenten vrijt zonder condoom

Studenten vrijen veelal onveilig. Bijna veertig procent van de studenten die geslachtsgemeenschap hebben doet dat zonder condoom. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Sociaal Sexuologisch Onderzoek.

Studenten nemen wel maatregelen tegen ongewenste zwangerschap, meestal de pil, maar verzuimen zich te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Ze vrijen niet double dutch, zoals de combinatie van pil en condoom ook wel wordt genoemd.

Driekwart van de studenten ziet wel het nut in van het gebruik van pil en condooms, maar slechts twintig procent heeft de double dutch-methode weleens toegepast. Het merendeel van de studenten geeft een vaste relatie als reden om geen condoom te gebruiken. Daarnaast zegt een groep het risico van te voren te hebben uitgesloten. Een derde geeft als reden teveel in beslag te zijn genomen door seks. LUW-studentenarts A. Godkewitsch heeft de indruk dat het percentage onveilig vrijende studenten in Wageningen wat lager is. De verkoop van condooms loopt erg goed. Wanneer een student naar de tropen gaat komt het onderwerp altijd ter sprake."

In het gedrag van studenten buiten stageperiodes heeft Godkewitsch minder inzicht. Wel wil hij kwijt dat het argument van een vaste relatie niet gebagatelliseerd moet worden. Desalniettemin zegt Godkewitsch zich te pletter geschrokken te zijn van de uitkomst van het onderzoek. Hij heeft wel wat twijfels bij de representativiteit van het onderzoek dat gehouden is onder achthonderd ouderejaars studenten medicijnen en rechten. Slechts driehonderd studenten stuurden het formulier terug.

Godkewitsch wil graag weten waarom vijfhonderd studenten niet meededen. Toch vindt hij de uitslag verontrustend Ga er maar gerust van uit dat een aanzienlijke groep het zonder condoom doet."