Nieuws - 11 mei 1995

Bevrijdingsfeest in Wageningen ongekend succes

Bevrijdingsfeest in Wageningen ongekend succes

De vijftigste viering van de bevrijding in Wageningen is volgens alle betrokkenen een ongekend succes geworden. Het defile met ondermeer drieduizend veteranen verliep gesmeerd. Er waren nauwelijks incidenten terwijl bijna 200 duizend mensen op het hoogtepunt aanwezig waren.


Enige smet op de viering is het overlijden van een van de Canadezen veteranen aan een hartstilstand. Verder viel het experiment met het hergebruik van kunststof bekers in het water. Alle 230 duizend bekers waren op, zodat andere materialen aangesproken moesten worden.

Gemeentevoorlichter Ellen Speet memoreert dat het ontsteken van het Bevrijdingsvuur om 00.00 uur op 5 mei bijzonder veel indruk heeft gemaakt bij de hardlopers, die het vuur naar verschillende gemeenten in Nederland brachten. Vooral de stilte tijdens de rede van Jager werd meerdere malen genoemd als bijzonder." Overigens noemde De Telegraaf en de radio de Wageningse burgemeester Blanken, die burgemeester is van Ede. Speet zoekt de fout bij het ANP.

In de opvangtent voor de veteranen bij het bestuursgebouw van de LUW was het druk, niet te warm en zelfs chaotisch, omdat de Canadezen niet de toegewezen plaatsen bezetten. Maar volgens Speet drukte dit de stemming niet; uit volle borst werden diverse hits uit de jaren veertig gezongen. De veteranen werden op zondag 7 mei door verschillende serviceclubs uit Wageningen in het AMEV-gebouw getrakteerd op een lunch. Op 13 mei keren de Canadezen huiswaarts.

Het feest kostte 1 miljoen gulden. Daarvan werd ruim 200 duizend gulden bijgedragen door de gemeente Wageningen, het resterende deel door sponsors. Over het vuurwerkspectakel in de uiterwaarden toont organisator G. Kuipers zich tevreden. Zelfs aan de Betuwse zijde van de Rijn stond de dijk vol met toeschouwers. In de zeer vroege ochtend na het vuurwerk zijn de uiterwaarden geinspecteerd door vogelkenners. Diverse vogels bleken niet verjaagd door het vuurwerk en audio-visuele spektakel", aldus Kuipers.

Ook de horeca is zeer tevreden over het festijn. Voorzitter Carel Oomes van het Wagenings ondernemerscontact zegt 3500 liter bier afgezet te hebben. Op een normale vrijdag gaat 200 tot 300 liter over de bar. Wel was het op de Markt eigenlijk te druk, zodat een ambulance vastliep in het publiek. Oomes zal het waarborgen van hulpverlening in de evaluatie met andere horeca-exploitanten aan de Markt aan de orde stellen. Een compliment heeft Oomes voor de gemeentereiniging, die de binnenstad in de nacht van 5 op 6 mei schoonmaakte.

De vlaggen en spandoeken op de studentenflats pakten soms iets anders uit dan de initiatiefnemers zich hadden voorgesteld. De tekst Vrijheid is vergeving in het Nederlands en Duits werd getroffen door een veto van de burgemeester. Ondanks de positieve gedachte over verzoening leek het de burgervader raadzaam niet te provoceren.