Nieuws - 28 september 1995

Bestuur vco wijst economieprogramma af

Bestuur vco wijst economieprogramma af

Het bestuur van de vaste commissie onderwijs (vco) heeft het nieuwe programma voor Agrarische economie resoluut afgewezen. Volgens de vco voldoet het programma niet aan de gestelde eisen. Het bestuur wil het daarom niet eens in de plenaire vergadering behandelen.


De economen hadden hun programma aangepast aan de onderwijsnota 2000 en het rapport van de visitatiecommissie. Volgens secretaris dr ir L.H.G. Slangen van de richtingsonderzoekcommissie is er twee jaar aan gewerkt en zijn er diverse onderzoeken geweest naar de maatschappelijke wensen voor het economieprogramma.

De economen hebben vooral moeite met de vrije-keuzeruimte in het programma, die 28 studiepunten moet bevatten. In eerdere versies van de nota 2000 stond 21 studiepunten; daar zijn wij dus van uitgegaan. Dat de raad dat op het laatste moment verandert in 28 maakt het wel moeilijk." Daarnaast vinden de economen het verplichte richtingsgebonden afstudeervak van twaalf studiepunten te groot. Dat is te veel gericht op de technische richtingen waar studenten handmatig onderzoek uitvoeren. Dat kan mislukken of tegenzitten en daar heb je dus meer tijd voor nodig. Bij een economisch afstudeervak heb je die problemen niet, dus dat kan veel korter."

De economen beraden zich nu op een vervolg. Daar zit de nodige druk achter omdat er in september 1996 een doctoraalprogramma moet liggen dat aansluit op het dit jaar vernieuwde propaedeuseprogramma. Er moeten dus fundamentele keuzes gemaakt worden. Zo'n breed pakket als we nu aanbieden, dat zeer wordt gewaardeerd, kan dus niet meer", aldus Slangen.