Wetenschap - 6 maart 1997

Berig

Berig

Berig
Zwitserse varkensfokkers hebben hun beesten deze zomer op een vegetarisch dieet gezet. De zeugen blijken nu minder vruchtbaar, meldt Sectorinfo, een uitgave van de Productschappen voor Vee en Vlees. Onderzoekers van de universiteit van Bern wagen zich niet aan de conclusie dat het gebrek aan vlees invloed heeft op de vruchtbaarheid. Zijn er andere oorzaken denkbaar?
Ik heb de studie niet gezien, alleen dat berichtje. Dus veel kan ik er niet over zeggen. Het dieet kan inderdaad de vruchtbaarheid van zeugen beinvloeden
Na de geboorte van de biggen zijn zeugen tijdens de lactatieperiode, 28 dagen, niet cyclisch. Zodra de biggen gespeend zijn, wordt tachtig tot negentig procent van de zeugen binnen vijf a zes dagen weer berig. Worden ze dat niet of worden ze drachtig van minder biggen dan normaal, zoals de Zwitserse zeugen, dan kan dat liggen aan hun dieet. Er ontbreken bepaalde stoffen of ze eten gewoon minder
In Nederland krijgen varkens twee tot drie procent diermeel in hun voer. De belangrijkste reden daarvoor is dat je een bepaald aminozurenpatroon moet aanbieden. Dierlijk meel heeft dat patroon, soja niet. Als je toch sojameel wilt voeren, zoals die Zwitserse varkensfokkers hebben gedaan, moet je apart aminozuren toevoegen. Maar diermeel is gewoon goedkoper dan die synthetische aminozuren. En het heeft als positieve eigenschap dat het smakelijker is
Bij die Zwitserse varkens kunnen verschillende dingen aan de hand zijn. Misschien eten ze minder, omdat ze een vegetarisch dieet minder lekker vinden, en krijgen ze daardoor een kleinere worp of worden ze later berig. Voeding in het algemeen kan dat effect hebben, als er een energie- of een aminozuurtekort optreedt. Misschien vinden ze het minder lekker of moeten ze even wennen
In Nederland worden geen varkens vegetarisch gefokt. Volgens het bericht veranderden de varkensfokkers het dieet op verzoek van grote levensmiddelenbedrijven. Misschien uit angst voor ziekteverwekkers die in het gebruikte slachtafval kunnen zitten? In Nederland wordt het diermeel zeer goed behandeld en zitten er geen pathogenen meer in. Je loopt dan niet het risico dat je bijvoorbeeld salmonella insleept. Misschien zijn de Zwitsers niet overtuigd van de kwaliteit van de behandeling van het diermeel. Maar dat is speculeren. In Nederland bestaat in ieder geval geen aanleiding voor die angst
De hete zomer kan ook een oorzaak zijn van die slechtere vruchtbaarheid. Het kan een seizoentrent zijn, in plaats van een dieetkwestie

Re:ageer